Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΚΟΛΦ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Μεσάζοντας προς όφελος ιδιωτών

Σε τιμή - χάρισμα εκμεταλλεύεται ο επιχειρηματίας τέσσερα στρέμματα του χώρου
Σε τιμή - χάρισμα εκμεταλλεύεται ο επιχειρηματίας τέσσερα στρέμματα του χώρου
Με χρήματα από το δημοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή απευθείας από τις τσέπες των εργαζομένων, λειτουργεί η Δημοτική Επιχείρηση Γκολφ, του Δήμου Γλυφάδας (η διοίκηση στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), η οποία, την ίδια στιγμή, ενοικιάζει τέσσερα στρέμματα της συνολικής έκτασης των εγκαταστάσεων σε ιδιώτη. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με υπέρογκα τέλη. Στην ουσία, δηλαδή, η δημοτική επιχείρηση, παίζει το ρόλο του μεσάζοντα για τα συμφέροντα ιδιωτών και μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Επιχείρηση Γκολφ είναι επί σειρά ετών ζημιογόνα. Επιχορηγείται από το δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ, την ίδια στιγμή, μια σειρά από επιδόματα στους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης έχουν πάψει να καταβάλλονται, ως... ασύμφορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2005 το Γκολφ επιχορηγήθηκε με 150.000 ευρώ και αυξήθηκε το κεφάλαιό του κατά 324.000 ευρώ από το δήμο, δηλαδή απευθείας από τις τσέπες και τη βαριά φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα δυο τελευταία χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 12% για τα σπίτια και ακόμα περισσότερο για τα καταστήματα.

Η Δημοτική Επιχείρηση έχει υπογράψει σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία «Ρέστης ΑΕ», στην οποία νοικιάζει 4 στρέμματα, από τα συνολικά 550, για μόλις 28.852 ευρώ το μήνα. Η «Ρέστης ΑΕ» έχει εγκαταστήσει στο χώρο αίθουσα συνεστιάσεων και αναψυκτήριο και η σύμβαση ισχύει μέχρι το 2019. Παράλληλα, το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης (με πρόεδρο τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) αρνείται να καταβάλει στους 29 εργαζόμενους επιδόματα που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.

«Από την 1/1/2005 μέχρι και σήμερα δεν καταβάλλονται στο προσωπικό μηνιαίες αποδοχές, όπως επίδομα οδοιπορικών (270 ευρώ το μήνα) και επίδομα ρουχισμού και γάλα (100 ευρώ το μήνα)», είπε στο «Ρ» ο Γιώργος Γκίνης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Γλυφάδας. «Επιπλέον έχουν μειώσει το επίδομα της Κυριακής και των αργιών από 1,75% σε 0,75% και παρά τις υποσχέσεις, ότι το υπόλοιπο 1% θα καταβληθεί με τη μορφή μπόνους, δεν έχουμε πάρει ακόμα τίποτα», πρόσθεσε.

Ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, διευθυντής του Γκολφ, μας είπε ότι η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης θα καταβάλει τα επιδόματα στους εργαζόμενους, μόνο όταν σιγουρευτούν ότι τα δικαιούνται(!), και γι' αυτό έχει στείλει σχετική επιστολή στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Εσωτερικών...

«Διαβατήριο» για την είσοδο των ιδιωτών

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις λειτουργούν μόνο σαν άλλοθι για τη διείσδυση και ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα υποκαθιστούν τις αρμοδιότητες των δήμων. «Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με γνώμονα το κέρδος, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές και των δημοτών», είπε στο «Ρ» η Παγώνα Μερίκου, επικεφαλής της Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης Γλυφάδας και υποψήφια δήμαρχος. «Η Δημοτική Επιχείρηση του Γκολφ, ενώ θα μπορούσε για μια σειρά λόγους να είναι κερδοφόρα και τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιούνταν προς όφελος του λαού, επιχορηγείται από τις τσέπες των δημοτών για να αυξάνει ο ιδιώτης τα κέρδη του!».

Επισήμανε ακόμα, ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος. Οι εργαζόμενοι να είναι υπάλληλοι του δήμου με μόνιμη δουλιά και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ