Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Προτάσεις σιαμαίες με το πρόγραμμα της ΝΔ

Νέα προνόμια για τους μεγαλοεργοδότες και απασχόληση των ανέργων σε ...Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις περιλαμβάνονται στη σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ

Την επανακατάρτιση και την απασχόληση σε ΜΚΟ προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τις άνεργες, όπως αυτές της Νάουσας, που έχασαν τη δουλιά τους εξαιτίας και της πολιτικής του
Την επανακατάρτιση και την απασχόληση σε ΜΚΟ προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τις άνεργες, όπως αυτές της Νάουσας, που έχασαν τη δουλιά τους εξαιτίας και της πολιτικής του
Νέο μποναμά κονδυλίων και διευκολύνσεις για τους μεγαλοεργοδότες, αλλά και γενίκευση των λεγόμενων ...ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στην πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή με τον τίτλο «Προγράμματα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση». Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική της αντεργατικής στρατηγικής της κυβέρνησης και της ΕΕ για την απασχόληση και αποτελούν επανάληψη του αντιδραστικού «μανιφέστου» για την ανεργία που πρόσφατα είχε παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα σε άλλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύσταση «Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Περιοχών που αντιμετωπίζουν Βιομηχανική κρίση», η οποία θα μεριμνά για την εκπόνηση «Προγραμμάτων Ανασυγκρότησης». Στην Επιτροπή προτείνεται να συμμετέχει το σύνολο των «κοινωνικών εταίρων», από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, μέχρι τη ΓΣΕΕ και τις ενώσεις των εργοδοτών. Είναι φανερό ότι στόχος της επιτροπής θα είναι να μοιράζει τα κονδύλια στους εργοδότες, την ίδια ώρα που η λειτουργία της φιλοδοξεί να συγκαλύψει με το μανδύα του «κοινωνικοεταιρισμού» τις πραγματικές πολιτικές αιτίες της ανεργίας και της ερήμωσης ολόκληρων περιοχών της χώρας εξαιτίας της μετανάστευσης των επιχειρήσεων και των αλλεπάλληλων λουκέτων και απολύσεων, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Τα προγράμματα ανασυγκρότησης θα περιέχουν μέτρα για τη δημιουργία υποδομών, την παροχή επενδυτικών κινήτρων, τη βελτίωση των συνθηκών για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και δράσεις για την τεχνική βοήθεια του Προγράμματος. Ενώ στην υλοποίησή του προτείνεται να συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές αρχές της κάθε περιοχής, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τον ακόμα πιο ενεργητικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα κονδύλια για την υλοποίηση των προγραμμάτων, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλες πηγές. Τα κονδύλια, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, θα συγκεντρώνονται σε έναν «Ειδικό Λογαριασμό», απ' όπου θα διοχετεύονται στους μεγαλοεργοδότες.

Μέτρα - καρμπόν με εκείνα της κυβέρνησης

Οσο για τα μέτρα που το ΠΑΣΟΚ προτείνει για τους ανέργους, αυτά μεταξύ άλλων είναι: «Κατάρτιση και επανακατάρτιση, για απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων που αντιστοιχούνται στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις του προγράμματος ανασυγκρότησης για την κάθε περιοχή, επιδότηση της πρόσληψης των ανέργων σε υφιστάμενες ή δημιουργούμενες επιχειρήσεις, μέσω της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, επιδότηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή πρωτοβουλιών αυτοαπασχόλησης των ανέργων».

Ενώ προβλέπεται και «η πρόσληψη ανέργων που προέρχονται από ομαδικές απολύσεις ηλικίας άνω των 50 ετών, σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, και η διάθεση και η απασχόλησή τους σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και σε εθελοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η διάθεση αυτή δεν μπορεί να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κατά το διάστημα απασχόλησης των ανωτέρω, ο φορέας υλοποίησης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων, καθώς και για την καταβολή των κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και ασφαλισμένου, προς τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία».

Δεσμευμένο μέχρι κεραίας με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάρτιση και επανακατάρτιση, αλλά και την εργασία (με όρους ελαστικών σχέσεων) σε τομείς της κοινωνικής οικονομίας (πρόταση που υπερασπίζεται και ο ΣΥΝ), προκειμένου να κουκουλωθεί η ανεργία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικοπές στα επιδόματα και πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πλάτες των ανέργων (2021-07-29 00:00:00.0)
Κι άλλο ζεστό χρήμα στους εργοδότες (2007-06-24 00:00:00.0)
«Λύσεις» ιδανικές για το κεφάλαιο (2006-07-02 00:00:00.0)
Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας (2005-03-31 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός εξαθλίωσης ανέργων (2000-01-06 00:00:00.0)
Συμφωνεί και επαυξάνει η ΟΚΕ... (1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ