Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Υποτροπιάζει» η κυβερνητική πολιτική

Επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης με την ταυτόχρονη επιβολή νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία

Στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης με έμφαση στην υποκατάσταση και στην επιβολή νοσηλίων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί η «Νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά», που ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Κώστα Μπάλα.

Βέβαια, μόνο κατ' επίφαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νέα η «εθνική στρατηγική», αφού αποτελεί επανάληψη και ανακύκλωση των αποτυχημένων πολιτικών που είχαν εκπονηθεί και εφαρμοστεί με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε πολλά σημεία... υποτροπιάζει επικίνδυνα, καθώς «εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2005 - 2012», όπου η ουσιοεξάρτηση και μάλιστα η ηρωινοεξάρτηση αντιμετωπίζεται ως νόσος με την «αναγκαία επιλογή μιας ορθολογικής και αληθώς ολιστικής θεραπευτικής διαδικασίας».

Ετσι, οι κοινωνικές αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα μένουν στο απυρόβλητο και για το «δικαίωμα στη θεραπεία» δίνεται έμφαση στην υποκατάσταση με την ταυτόχρονη εκχώρησή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως είπε ο Κώστας Μπάλας, έχει γίνει εκ νέου επεξεργασία του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο τέως υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, και είχε επιστραφεί απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη επιδεχόμενο διορθώσεων. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπάλα θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης δήμοι, νομαρχίες, ιδιώτες, μη κερδοσκοπικές και εθελοντικές οργανώσεις, η Εκκλησία και όλοι όσοι θα πληρούν «τους όρους και προϋποθέσεις ιδρύσεως και λειτουργίας αυτών των Μονάδων», όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό δομών με προϋπολογισμό, το απαραίτητο προσωπικό και να περιγράφει τους στόχους. Ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για συνταγογράφηση υποκαταστάτων από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ ο Κ. Μπάλας αναφέρθηκε σε «3-4 ειδικά κέντρα απ' τα οποία θα περνάνε οι χρήστες, θα κρίνονται ότι είναι εξαρτημένοι και θα παίρνουν μια πράσινη κάρτα με την οποία θα πηγαίνουν μόνο σε ένα κέντρο». Για τη σωματική αποτοξίνωση - που λυμαίνονται οι διάφορες κλινικές - ο Κ. Μπάλας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μόνο ένα δημόσιο κέντρο, στον «Ευαγγελισμό», ενώ έκανε μόνο μια απλή αναφορά στη λειτουργία των στεγνών προγραμμάτων.

Χαράτσι στα Ταμεία

Την περασμένη Κυριακή, ο γραμματέας της Γραμματείας της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Κώστας Κιλτίδης, με γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι οι «θεραπευτικές κοινότητες πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα καθολικότητας και πλουραλισμού με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών φορέων».

Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» σε τι θα συνίσταται η συμμετοχή των Ταμείων, ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι υπάρχει συζήτηση με τον υπουργό Απασχόλησης και τους διοικητές των Ταμείων να επιβληθεί νοσήλιο, ενώ τους ανασφάλιστους θα τους αναλάβει ο ΟΚΑΝΑ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Απαντώντας στο ερώτημα του «Ρ» πώς μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό ένα έργο όταν - σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - έχει μειωθεί στα 14 χρόνια - από 15,5 - η μέση ηλικία εγκατάλειψης του σχολείου απ' τα παιδιά που μπλέκουν στα ναρκωτικά, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ως απάντηση το νέο σχέδιο λέγοντας: «Ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός και η όλη πολιτική κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «όλη αυτή η πολιτική θέλει το χρόνο της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την απεξάρτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα (2022-06-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης του προβλήματος (2010-11-04 00:00:00.0)
Ο ΟΚΑΝΑ για τα προγράμματα υποκαταστάτων στα νοσοκομεία (2003-10-10 00:00:00.0)
Εμμονή στο αδιέξοδο σχέδιο (2002-06-26 00:00:00.0)
Επέκταση υποκαταστάτων και προγραμμάτων (2000-06-01 00:00:00.0)
Ενδυναμώνεται η πολιτική της υποκατάστασης (1998-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ