Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απορρίφθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση

ΡΩΜΗ.--

Υπερίσχυσε τελικά το «όχι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία, όπου περίπου το 54% των συνολικά 43 εκατομμυρίων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, για να εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχέδιο της οποίας είχε παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο το Νοέμβρη του 2005 και μια και δεν εξασφάλισε την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών, σύμφωνα με το νόμο, τέθηκε προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 61,7% των ψηφοφόρων ψήφισαν «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ «ναι» ψήφισε το 38,3% των ψηφοφόρων.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αφορά 50 άρθρα του Συντάγματος σε σύνολο 139 και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη τροποποίηση που έχει γίνει ποτέ. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ό,τι έχει σχέση με την Υγεία και την Παιδεία από τις κεντρικές εξουσίες στις 20 ιταλικές περιφέρειες. Επίσης, διευρύνει τις εξουσίες του πρωθυπουργού, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα διορισμού και απομάκρυνσης των μελών της κυβέρνησης, καθώς και τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 630 σε 518 και από 315 γερουσιαστές σε 252, κάτι όμως που θα τεθεί σε ισχύ μετά από μια δεκαετία. Τις προτάσεις αυτές είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν από τις πρόσφατες εκλογές που έφεραν στην κυβέρνηση την «κεντροαριστερά» του Ρ. Πρόντι, ο οποίος κάλεσε για «όχι» στο δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ