Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΙΟΣ
«Λουκέτο» στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το κλείσιμο του συνεταιριστικού εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος Χίου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης. Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Στη Χίο δημιουργήθηκε, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Χίου, το 2001, μέσω της αναπτυξιακής εταιρίας της ΕΝΑ - ΧΙΟΥ, η εταιρία ΠΕΛΙΝΑΙΟ ΟΡΟΣ ΑΕ με σκοπό τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση αιγοπρόβειου γάλακτος, που παράγεται από τους κτηνοτρόφους της Βόρειας Χίου, όπου και η έδρα της εταιρίας. Μέτοχοί της ήταν οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων και η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ και η παραπάνω εταιρία εντάχθηκε σε αναπτυξιακά προγράμματα. Το 2003, ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών πέρασε σε τρεις ιδιώτες και αποφασίζεται η αλλαγή του σκοπού της για συγκέντρωση και επεξεργασία αγελαδινού γάλακτος, ενώ αποφασίζεται η μεταφορά της έδρας της στη θέση Καρδαμάδα Χίου σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος του συνεταιρισμού των αγελαδοτρόφων Χίου».

Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «η έγκριση της εγκατάστασης του εργοστασίου της ΠΕΛΙΝΑΙΟ ΟΡΟΣ ΑΕ δόθηκε από το Δήμο Καμποχώρων υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Με την έναρξη λειτουργίας του, το νέο εργοστάσιο απορρόφησε μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού του συνεταιριστικού εργοστασίου και μέρος των παραγωγών, που ορισμένοι ήταν μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το κλείσιμο του συνεταιριστικού εργοστασίου και οι εναπομείναντες μικροπαραγωγοί να αδυνατούν να διαθέσουν το προϊόν τους και οι πέντε εργαζόμενοι σ' αυτό να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Με ποια κριτήρια ενέκριναν την αλλαγή των σκοπών της εταιρίας από επεξεργασία αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος σε επεξεργασία αγελαδινού.
  • Γιατί εγκρίθηκε η επιχορήγηση της παραπάνω επένδυσης τη στιγμή που υπήρχε σε λειτουργία αντίστοιχη μονάδα και εφ' όσον οι παραγόμενες ποσότητες δεν επέτρεπαν τη λειτουργία δύο μονάδων.
  • Τι μέτρα θα πάρουν για τους κτηνοτρόφους αιγοπρόβειου γάλακτος που γι' αυτούς ξεκίνησε η επένδυση και οι οποίοι έχουν διαθέσει κεφάλαια και παραμένουν παρατηρητές στις εξελίξεις.
  • Τι μέτρα θα πάρουν για την επαναλειτουργία του συνεταιριστικού εργοστασίου, ξεπερνώντας την αδυναμία του να καλύψει τις υποχρεώσεις του στους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τους πιστωτές του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ