Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Μηνύσεις με αντικομμουνιστική χροιά

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Αναρμόδιο δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να εξετάσει το ζήτημα της μήνυσης που υπέβαλε το «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» της Πολωνίας εναντίον του Σεζλάου Κίσζακ, τελευταίου υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη χώρα. Πρόφαση της μήνυσης, τα «εγκλήματα κομμουνισμού που βασίζονται στη συμμετοχή του σε μία οργανωμένη εγκληματική ομάδα στρατιωτικής φύσης και στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου».

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, με την οποία η ευρωβουλευτής ζητούσε την καταδίκη τέτοιων ενεργειών «που δημιουργούν κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, παίρνουν τη μορφή ιδεολογικών διώξεων και στρέφονται τελικά σε βάρος των λαών».

Στην Ερώτησή της, η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε την πράξη αυτή, που «έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, με την ανοχή, αλλά και την πρωτοβουλία εθνικών κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «αποτελεί υποκρισία η στάση του Συμβουλίου ότι είναι αναρμόδιο, αφού αρνείται να πάρει θέση για ιδεολογικές διώξεις, που συμβαίνουν σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Πολωνία, τη στιγμή, μάλιστα, που απαιτεί το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μία σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο. Ομως, φαίνεται ότι οι απαιτήσεις της είναι επιλεκτικές.

Η ενέργεια αυτή στην Πολωνία δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αντίθετα έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντικομμουνιστικές ενέργειες σε πρώην σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης - μέλη της ΕΕ ή υποψήφια προς ένταξη στην Ενωση - οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης αντικομμουνιστικής υστερίας. Είναι ολοφάνερος ο φόβος τους από τις λαϊκές αντιδράσεις στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, γι' αυτό προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το σοσιαλισμό, ειδικά στις χώρες που τον έζησαν και έχουν δυνατότητα σύγκρισης.

Οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να παλέψουν ενάντια στην ΕΕ του πολέμου και του κεφαλαίου, που χρησιμοποιεί αντικομμουνιστικές κορόνες κατά των λαϊκών και εργατικών κινημάτων, κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να επιβάλει τη δικτατορία του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ