Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Συνένοχη η Ευρωπαϊκή Ενωση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά ότι οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι μυστικές πτήσεις της CIA με σκοπό την παράνομη μεταφορά «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες» σε φυλακές-κολαστήρια, γνώριζαν και κάλυπταν την υπόθεση δίνοντας «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι επανέλαβε ότι «πράκτορες εθνικών μυστικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν στην παράδοση και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση, έχει αποδειχθεί», παραδοχή που περιλαμβάνεται και στο κείμενο που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ορισμένες χώρες εν γνώσει τους βοήθησαν τις ΗΠΑ να διεξάγουν τέτοιου είδους παράνομες επιχειρήσεις, άλλες απλώς τις ανέχθηκαν ή απλώς έκαναν ότι δε γνωρίζουν. Εκαναν μάλιστα όλοι πολλές προσπάθειες ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να παραμείνουν μυστικές».

Σύμφωνα δε με την απόφαση, τίποτα δε νομιμοποιεί τέτοιου είδους κάλυψη και προστασία προς τις ΗΠΑ, ενώ κατηγορεί για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων» επτά χώρες: Τις Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία, ενώ ευθύνες για συνεργία είναι δυνατόν να αποδοθούν και στις Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος επίτροπος, Φράνκο Φρατίνι, παραδέχτηκε το γεγονός των παράνομων πτήσεων, ωστόσο σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να αναλάβει δράση, καθώς «δε γνώριζε» τις συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και των ΗΠΑ, ούτε αν αυτό ήταν παράνομο...

Φυσικά, τα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν την ύπαρξη των μυστικών πτήσεων και τις χαρακτηρίζουν παράνομες μόνο υποκριτικά, αφού η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ