Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βολπόνε» ή «Αλεπού»

Την κωμωδία του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η πρεμιέρα δόθηκε στη Λαμία. Ακολουθεί περιοδεία, ενώ στις 4/7 θα παιχτεί στο θέατρο «Πέτρας».

Η ιδέα για το έργο «Βολπόνε» (ή «Η αλεπού») προέρχεται από τις λαϊκές διδακτικές ιστορίες με ήρωες ζώα και πρωταγωνιστές πονηρές αλεπούδες. Κεντρικός ήρωας, ο Βενετσιάνος άρχοντας Βολπόνε, που, βουτηγμένος στη χλιδή και την ηδυπάθεια, ξεχειλίζει από τις αμαρτίες του έρωτα για τον πλούτο. Με βοηθό τον υπηρέτη του Μόσκα, στήνει ένα μηχανισμό εξαπάτησης των συμπολιτών του. Υφαρπάζοντας, με τη θέλησή τους, τις περιουσίες τους, τους οδηγεί στον έσχατο εξευτελισμό. Το θέμα του Τζόνσον είναι η ανθρώπινη απληστία. Οχι ως κήρυγμα εναντίον της, αλλά, με όχημα την κωμωδία, καταδεικνύει εξαιρετικά τη διαβρωτική δύναμή της, αιτιολογώντας έτσι τη δράση του Βολπόνε στη Βενετία, η οποία, από όσους δεν ταξίδεψαν ποτέ εκεί, ήταν συνδεδεμένη με την απληστία και τη διαφθορά.

Τα σκηνικά είναι του Francis Hook, τα κοστούμια της Πηνελόπης Συρογιάννη, η μουσική του Διονύση Τσακνή. Παίζουν επίσης: Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Παλαντζίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Υρώ Λούπη, Χρήστος Ευθυμίου, Λαέρτης Βασιλείου, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ