Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνθήκη και μια παγίδα...

Η γαλλική Βουλή έδωσε χτες «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να επικυρώσει τη συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ «για την προστασία και προαγωγή της ποικιλότητας των πολιτισμικών εκφράσεων». Μάλιστα, η συνθήκη παρουσιάστηκε «ως έπαλξη απέναντι στον αμερικανικό "πολιτισμικό ιμπεριαλισμό"»!

Η συνθήκη υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, που ενοχλήθηκαν από την εξής παράγραφο: «Οι πολιτιστικές δραστηριότητες, τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι οικονομικής και πολιτιστικής φύσης», ωστόσο, «επειδή μεταβιβάζουν ταυτότητες (σ.σ. πολιτιστικές), αξίες και έννοιες, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έχουσες αποκλειστικά εμπορική αξία».

Η συνθήκη υπερψηφίστηκε από 148 χώρες (σύνολο 154), με δύο αρνητικές ψήφους (ΗΠΑ, Ισραήλ) και τέσσερις αποχές (Αυστραλία, Νικαράγουα, Ονδούρα, Λιβερία). Ο «Ρ» τότε σχολίαζε, πως «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν τη συνθήκη (...), αποδείχνει τον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κρατών, αφού η Γαλλία, ο Καναδάς και η ΕΕ δεν έγιναν "ξαφνικά" υπέρμαχοι της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Αλλωστε, η εν λόγω παράγραφος αναφέρει σαφώς πως ο πολιτισμός έχει και οικονομική "φύση"».

Σημείωνε, επίσης, ότι σίγουρα, μεταξύ των 148 χωρών υπάρχουν κάποιες που βλέπουν στη συνθήκη ένα «εργαλείο», για να σώσουν ό,τι μπορούν από την ιμπεριαλιστική «πολιτιστική» επέλαση. Ωστόσο, επειδή η σπέκουλα περί «καλής» ΕΕ και «κακών» ΗΠΑ θα συνεχιστεί και με αφορμή την απόφαση της Γαλλίας, οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα... της «επιλογής» ποιος από τους πόλους του ιμπεριαλισμού θα τους εκμεταλλευτεί «καλύτερα»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ