Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ρότα συντονισμένου αγώνα

Η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε την πορεία της Ομοσπονδίας, που δίνει έμφαση στο συντονισμό δράσης με εργαζόμενους και φοιτητές σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό, η Υγεία και η Παιδεία

Επιμένει στον αγωνιστικό προσανατολισμό της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποίησε την ετήσια γενική συνέλευσή της, όπου ξεδιπλώθηκε ένας πλούσιος απολογισμός δράσης και επαναβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητές της για το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερο «τόνο» έδωσαν στη ΓΣ οι παρεμβάσεις των συνταξιούχων, αλλά και των εκπροσώπων εργαζομένων και φοιτητών.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρέτισε ο Θ. Κούτρας, ο οποίος στάθηκε με έμφαση στα ζητήματα κοινής δράσης και συντονισμού των αγώνων εργαζομένων και ΕΒΕ. Ο συνδικαλιστής εργαζόμενος αναφέρθηκε ειδικότερα στα ζητήματα που μπορούν να διεκδικηθούν κοινές λύσεις, όπως το Ασφαλιστικό, τα προβλήματα στην Υγεία και το θέμα της Παιδείας, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα κοινό μέτωπο δράσης.

Ο φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής Ρ. Αγγελινιάδης, μέλος του Συντονιστικού των φοιτητών, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στους αγώνες των φοιτητών, που επιδιώκουν τη συμμετοχή σε αυτούς τόσο των εργαζομένων, όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών. Επισήμανε ότι τα αιτήματα για την Παιδεία είναι λαϊκά αιτήματα, ενώ σημείωσε ότι οι φοιτητές δεν περιορίζονται στην απόκρουση του νομοσχεδίου, αλλά διεκδικούν ανατροπή και της υφιστάμενης κατάστασης. Για τα προβλήματα του ασφαλιστικού οργανισμού των ΕΒΕ, του ΟΑΕΕ, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ Η. Πατρίκιος.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε εισηγητικά: «Εμείς, το αγωνιστικό κομμάτι των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, με την Ομοσπονδία μας θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τους αγώνες μας με το Συντονιστικό των φοιτητών, με το ΠΑΜΕ και τους αγρότες σε πανελλαδική κλίμακα». Ειδικότερα για την Παιδεία, επισήμανε ότι «η κατεδάφιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της στρατηγικής της Λισαβόνας».

Αναφέροντας τα προβλήματα του κλάδου, τόνισε ότι γι' αυτά έχει ευθύνη η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΝ. «Η Ομοσπονδία μας - πρόσθεσε ο Π. Γαλανόπουλος - αντιτάχθηκε σε αυτή την πολιτική με όλες της τις δυνάμεις, ξεσκεπάζοντάς τη στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Προσπάθησε να αναδείξει την κοινωνική αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο. Να δυναμώσει την αγωνιστική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος, να βαθύνει τη συνεργασία με τους εργαζόμενους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της διαφορετικής θέσης μας στην παραγωγή - αναγνωρίζοντας, όμως, στο μεγάλο κεφάλαιο τον κοινό αντίπαλο».

Εκτενής αναφορά έγινε και στα ζητήματα του αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση των μικρών ΕΒΕ. Ασκήθηκε, επίσης, σκληρή κριτική στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, στα Επιμελητήρια και σε πολλές Ομοσπονδίες, που πρόσκεινται στα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. «Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται με το ΣΕΒ, υπηρετούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πολιτική του ανταγωνισμού, που είναι πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Με την ηγεσία αυτών των δυνάμεων, οι δρόμοι μας είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ.

Το επόμενο διάστημα, η ΟΒΣΑ θα θέσει τα αιτήματά της για το Ασφαλιστικό στο υπουργείο Απασχόλησης και στον διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Κόντο, στον οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική. Ειδικά στον ΟΑΕΕ, αναμένεται άμεσο πρόβλημα, καθώς οι ανάγκες υπολογίζονται σε 274 εκατ. ευρώ και έχουν πιστωθεί μόνο 124 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μπροστά στις δημοτικές εκλογές, επισημάνθηκε ότι οι ΕΒΕ θέλουν «Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που θα αντιστέκεται στην κεντρική εξουσία, που θα συμπαρατάσσεται με το λαϊκό κίνημα και θα διεκδικεί από κοινού μια κοινωνία ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ