Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Μέσω Ελλάδας η διείσδυση στα Βαλκάνια

Από το βήμα του «Εκόνομιστ», ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε τη δημιουργία ενός «ενιαίου ενεργειακού και οικονομικού κέντρου» στη ΝΑ Ευρώπη, που θα διευκολύνει την παραπέρα διείσδυση των πολυεθνικών στην ευρύτερη περιοχή

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός ενιαίου ενεργειακού και οικονομικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα να μετατρέψει την Ελλάδα σαν το κέντρο, για να διεισδύσουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις της Ευρώπης - και όχι μόνο - στις γειτονικές χώρες, ήταν τα κύρια στοιχεία της χτεσινής ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», που γίνεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός, αφού δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, δεν παρέλειψε να παρουσιάσει το πλούσιο έργο της κυβέρνησης (παραθέτοντας αναλυτικά τα μέτρα και τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην τελευταία διετία), για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας (σ.σ. διάβαζε κερδοσκοπικής ασυδοσίας) των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στα παραπάνω φιλόδοξα σχέδια, ο Δ. Σιούφας είπε πως η κυβέρνηση δίνει «ιδιαίτερη έμφαση στη σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου ενεργειακού, εμπορικού και οικονομικού χώρου στη ΝΑ Ευρώπη, για να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό θερμοκήπιο σε αγορές 60 εκατομμυρίων καταναλωτών». Οι βασικοί στόχοι, που θέτει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση «ενιαίου οικονομικού χώρου στη ΝΑ Ευρώπη», είπε ο υπουργός, είναι η:

  • Δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή.
  • Προώθηση μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που διασυνδέουν τα γειτονικά κράτη.
  • Προώθηση πολιτικών ενοποίησης του βαλκανικού χώρου που διαχειρίζεται το ΥΠΕΞ.
  • Δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας (ο Δ. Σιούφας ανέφερε ότι 25 χώρες της ΕΕ και 9 της περιοχής προχωρούν στην εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενέργειας).
  • Δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αξόνων, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι αγωγοί φυσικού αερίου (ελληνοτουρκικός και ελληνοϊταλικός).

Ο υπουργός δεν έκρυψε πως η παραπάνω προσπάθεια για τη δημιουργία «ενιαίου οικονομικού χώρου στη ΝΑ Ευρώπη», είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου. «Διευκολύνει και ενθαρρύνει τη διαδικασία διεύρυνσης» της ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια αυτά, ο Δ. Σιούφας κάλεσε τις επιχειρήσεις από την παγκόσμια αγορά να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να διεισδύσουν στην περιοχή και να καρπωθούν τα πλουσιοπάροχα κέρδη που θα τους αποφέρουν οι εν λόγω επιχειρηματικές κινήσεις και θα έχουν την ...εγγύηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σκιαγραφώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο η προσπάθεια δημιουργίας «ενιαίου οικονομικού χώρου» στη ΝΑ Ευρώπη, ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα:

  • «Βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους γείτονές της και λειτουργεί, ήδη, ως χώρος στον οποίο μεγάλες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών τους κέντρων, προκειμένου να διεισδύσουν στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, του Εύξεινου Πόντου, του Καυκάσου, της Μ. Ανατολής.
  • «Λειτουργεί, ταυτόχρονα, ως διαμεσολαβητής στην ανάπτυξη του ξένου επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε να απαριθμήσει τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην εσωτερική αγορά ενέργειας (απελευθέρωση αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, πριμοδότησης επιχειρήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης για τα μονοπώλια (2014-10-18 00:00:00.0)
Μεταπασχαλινές διεργασίες (2007-04-11 00:00:00.0)
Ενεργειακές «δουλιές με φούντες» (2006-06-01 00:00:00.0)
«Ορόσημο» κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου (2005-10-26 00:00:00.0)
«Αξιοποίηση» προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου (2005-02-24 00:00:00.0)
Ακόμη ένα πεδίο κέρδους για τους ιδιώτες (2004-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ