Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΕΙΣ
Σήμερα λήγει η πρώτη προθεσμία

Σήμερα, Παρασκευή 30 Ιούνη, λήγει η πρώτη προθεσμία για όσους θέλουν στις εκλογές του Οκτώβρη να ψηφίσουν σε δήμο ή κοινότητα όπου κατοικούν πάνω από δύο χρόνια και στον οποίο δεν είναι εγγεγραμμένοι και πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία (σ.σ. εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους).

Για τους υποψήφιους χρειάζεται: Να είναι δημότες στο δήμο ή την κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα. Να είναι δημότες οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του ίδιου νομού, στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα που θέτουν υποψηφιότητα. Αν δεν είναι δημότες, τότε θα πρέπει να έχουν κάποιες «ρίζες». Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για τους υποψηφίους των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Εγκύκλιοι για τις εκλογές

Στο δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να μεταβούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, κλπ., για να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές. Δεν ισχύει δηλαδή ό,τι και στις βουλευτικές εκλογές, οπότε και ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, με βάση την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, για να μεταβούν στον τόπο ψηφοφορίας, χορηγείται στις ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων ειδική άδεια. Ειδική άδεια χορηγείται και στο προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα, ψηφίζουν πρώτα για τις δημοτικές αρχές και ακολούθως για τις νομαρχιακές. Αντίστοιχα, η εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τις εφορευτικές επιτροπές, ξεκινά για τα μονά εκλογικά τμήματα από τις νομαρχιακές αρχές, για τα ζυγά από τις δημοτικές. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στον οικείο νομάρχη, ο οποίος με τη σειρά του τα μεταδίδει στο υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ