Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΗΚΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΝΙΓΕ

ΓΕΓΟΝΟΣ αναμφισβήτητο που όχι μόνο επικυρώνεται απ' τη ζωή, μα που το παραδέχονται και το ομολογούν και οι αντίπαλοί μας, είναι ότι ο ΔΣΕ στο μαχητικό του πνεύμα και στο ηθικό του είναι ασύγκριτα ανώτερος από τον μοναρχοφασιστικό στρατό του δολάριου και της Αθήνας.

ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΗ απόδειξη γι' αυτό είναι το ότι ο μοναρχοφασισμός, παρά την τεράστια υπεροχή του σε ανθρώπους και σε υλικό, παρά το ότι έχει την πιο μεγάλη ηθική, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική βοήθεια από τον αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό, δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τον ΔΣΕ που, παρά τις εξαιρετικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μεγαλώνει και δυναμώνει.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ βρίσκεται στο ότι ο ΔΣΕ έχει λαϊκά ιδανικά, στηρίζεται στο λαό και γι' αυτό παλεύει με την ψυχή του, γιομάτος ηρωισμό και αυτοθυσία, ενώ ο στρατιώτης του μοναρχοφασιστικού στρατού, όσο καθυστερημένος κι αν είναι νιώθει και καταλαβαίνει ότι χύνει το αίμα του για ξένα, αντιλαϊκά, πλουτοκρατικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, γι' αυτό και δεν πολεμά, δεν μπορεί να πολεμήσει για την ψυχή του, γιατί ψυχή δεν έχει, δεν έχει ιδανικά, δεν έχει πίστη.

(...) ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ μεγάλες και σοβαρές αντιμετωπίζει ο ΔΣΕ καθημερινά. Κάνει κρύο, δεν είμαστε ντυμένοι καλά, είμαστε πολλές φορές ξυπόλυτοι, η επιμελητεία δε δουλεύει καλά και συχνά λείπει και το ψωμί και οι άντρες πεινάνε.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ φάρμακα και δεν μπορούμε να περιποιηθούμε τους τραυματίες μας όπως πρέπει. Πολλές φορές μας λείπουν τα όπλα, λιγοστεύουν τα πολεμοφόδια, είτε δεν έχουμε καθόλου. Δεν έχουμε μεταγωγικά μέσα, είτε τα μουλάρια μας που οι αγρότες μάς τα δίνουν με πόνο ψυχής, πέφτουν γιατί δεν έχουμε ζωοτροφές (...) όλες αυτές είναι σοβαρές δυσκολίες (...) είναι δυσκολίες του αγώνα.

ΣΗΚΩΘΗΚΑΜΕ με γυμνά χέρια μόνο με το δίκιο που μας έπνιγε και με την αδάμαστη λαϊκή ελληνική ψυχή. Και πρέπει να νικήσουμε έναν πάνοπλο εχθρό, που τον βοηθά η παγκόσμια πλουτοκρατία, τα ιμπεριαλιστικά κοράκια όπου γης κι αν βρίσκονται.

(Αποσπάσματα από ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη σε σύσκεψη κομματικών, πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του ΔΣΕ, δημοσιευμένα στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός», τεύχος 2, Φλεβάρης 1948).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ