Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πλάτες ΣΕΒ για ανατροπές σε Παιδεία, Ασφαλιστικό

Τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «πρόγραμμα (αντιλαϊκής) δράσης» της «νέας» ηγεσίας του ΣΕΒ, το οποίο παρουσίασε χτες στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος.

Από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ φάνηκε καθαρά ότι η ηγεσία των βιομηχάνων στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης στα παραπάνω ζητήματα, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. Γενικότερα, πάντως, η ηγεσία του ΣΕΒ έχει ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αυτό ακριβώς ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δημ. Δασκαλόπουλος: «Επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω για τους στόχους και το πρόγραμμα δράσης της νέας ηγεσίας του ΣΕΒ», είπε, επισημαίνοντας ιδιαίτερα «το ρόλο που έχει σήμερα και που καλείται να παίξει στο μέλλον ο επιχειρηματικός κόσμος για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας και της κοινωνικής συνοχής».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό και στις εξελίξεις στην Παιδεία. Για το Ασφαλιστικό επικρότησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να οργανώσει τον «διάλογο», ακριβώς γιατί -όπως όλοι - γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή του. «Κάνουμε πάρα πολύ καλά που έχουμε βάλει το θέμα αυτό (σ.σ. το Ασφαλιστικό) στο τραπέζι για να το συζητήσουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε σιγουριά σε εκείνους που ανησυχούν για τη σύνταξή τους». Δε δίστασε να προκαλέσει αξιώνοντας «να κάνουμε το διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Στο στόχαστρο το ΙΚΑ!

Και αυτό όταν το προηγούμενο βράδυ, μιλώντας ο ίδιος σε εκδήλωση του «Κέντρου Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων», είχε προτείνει έμμεσα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την ιδιωτικοποίηση του ΙΚΑ, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις επιχειρήσεις! Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό τόνισε: «Σήμερα συζητάμε για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μεταξύ άλλων αυξάνοντας τις εισφορές ή και τα όρια συνταξιοδότησης(!). Οι κοινωνικές ομάδες υιοθετούν έτσι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και οχυρώνονται πίσω από απόρθητα τείχη αδιαλλαξίας. Και το κοινωνικό σύνολο εγκλωβίζεται σε πυροτεχνήματα ματαιοπονίας».

Αναφερόμενος στον «μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας» (ΙΚΑ) προσδιόρισε τα μειονεκτήματά του ως εξής: «Η διοίκησή του ορίζεται με πολιτικά κριτήρια, η διαχείριση των πόρων γίνεται με άγνωστα κριτήρια και αόριστες προτεραιότητες, το πρόγραμμα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτο, οι στόχοι και αποτελεσματικότητα της διοικητικής ιεραρχίας ποτέ δεν είναι μετρήσιμοι, ο έλεγχος είναι κατασταλτικός»... Κληθείς χτες να αποσαφηνίσει την πρότασή του για το ΙΚΑ ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε: «Ουσιαστικά είπα ότι εμείς, σαν επιχειρηματικός κόσμος, ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε πόρους και πώς να φέρνουμε αποτελέσματα. Και πως οι πόροι που υπάρχουν σήμερα και στον κρατικό τομέα πρέπει με απλούς τρόπους να γίνουν αντικείμενο καλύτερης διαχείρισης και μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας».

Στο ζήτημα της Παιδείας ο πρόεδρος του ΣΕΒ περιορίστηκε να ζητήσει την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ΕΕ. «Η αναβάθμιση της Παιδείας μας, με ραχοκοκαλιά όπως είναι σε όλη την Ευρώπη τη δημόσια Παιδεία, είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση», είπε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του «εταιρισμού» και της ταξικής συνεργασίας. Το μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ, είπε, έχει σταλεί: «Είναι η συνεργασία, μέσα από θεσμοθετημένους μηχανισμούς, όπως και το μόνιμο βήμα συνεργασίας. Πιστεύω ότι οι δυνάμεις της εργασίας, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα», δήλωσε προκλητικά.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην προαναφερθείσα ομιλία του είχε «αποκαλύψει» και άλλες πτυχές του προγράμματος δράσης των βιομηχάνων, κάνοντας λόγο για «συγκριτικά υψηλή φορολογία κερδών(!), αυστηρή εργασιακή νομοθεσία σε συνδυασμό με το συγκριτικά ακριβό εργατικό κόστος(!), εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ