Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υπερασπιστής της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας

Τη συγκρότηση ενός συστήματος «παγκόσμιας διακυβέρνησης» που θα μπορεί να «αντιμετωπίσει» τις ...«περιφερειακές κρίσεις» και τη δημιουργία ενός «μόνιμου συστήματος λήψης αποφάσεων», στα πλαίσια της ΕΕ που θα υποκαθιστά στην «αντιμετώπιση των τρεχουσών πολιτικών», τα εθνικά κοινοβούλια και τις λαϊκές ετυμηγορίες των «δημοψηφισμάτων», πρότεινε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλία του, στους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Νέες Προκλήσεις για την Ελλάδα στον 21ο Αιώνα», έδωσε τα διαπιστευτήρια στη «νέα τάξη πραγμάτων», τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη σταθερή του θέση «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας»... Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων τομέων «αμοιβαίου συμφέροντος», ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν «τις εταιρικές τους σχέσεις σε ισότιμη βάση». Επίσης, ο ίδιος εγκωμίασε τις «θετικές» σε διμερές επίπεδο σχέσεις που έχουν διαμορφώσει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ...

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», υποστήριξε ότι «η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελεί την πιο σημαντική ιστορική εξέλιξη και κατάκτηση της μεταπολεμικής Ευρώπης». Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι χρειάζονται και άλλες πολιτικές για την «εμβάθυνση και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και πρότεινε να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών: «Σε ένα μόνιμο σύστημα λήψης αποφάσεων, που όμως μέσα από αυτό το σύστημα λήψης αποφάσεων, να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες πολιτικές. Και οι τρέχουσες πολιτικές να μην είναι αντικείμενο δημοψηφισμάτων, ή έγκρισης αναγκαστικά σε εθνικό επίπεδο κοινοβουλίων, αλλά να είναι θέμα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή, Δικαστήρια κ.ο.κ.)»...

Ενα σύστημα, δηλαδή, που θα επιτρέπει στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, να εφαρμόσουν μια ακόμα αντιδραστικότερη και αντιλαϊκότερη πολιτική, να προωθήσουν με μεγαλύτερη άνεση νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να ενισχύουν το αντιδημοκρατικό τους οπλοστάσιο σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Για το Ιράν εξέφρασε «την ανησυχία του» για το «πυρηνικό του πρόγραμμα» και σημείωσε ότι εκτός από τις επαφές που είχε με Ιρανούς αξιωματούχους τις προηγούμενες μέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς και τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Χ. Σολάνα. Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια περιφερειακή διάσκεψη, για να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε ότι επείγει η λύση του προβλήματος, καθώς όπως υποστήριξε «η μη λύση εξυπηρετεί εκείνους οι οποίοι εργάζονται για τη διχοτόμηση του νησιού». Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ του δικαιώματος της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας «θα πρέπει να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού και του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ