Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΤ
Να τερματιστεί το καθεστώς ομηρίας

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ζητά το ΚΚΕ

Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ να υπονομεύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων αποδείχτηκαν και στην πράξη. Η 24ωρη απεργία δεν πραγματοποιήθηκε γιατί αργά προχτές το βράδυ το δικαστήριο την έκρινε παράνομη. Το ίδιο βράδυ την τακτική της ολιγωρίας ακολούθησε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ που δεν ψήφισε την απεργία, αλλά 3 τρίωρες στάσεις εργασίας που μόνο η μία στην ουσία θα πραγματοποιούνταν. Ετσι προχτές το βράδυ καθυστέρησε να στείλει το εξώδικο στην ΕΡΤ και δεν πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας που είχε εξαγγελθεί από τις 9 έως τις 12 τα μεσάνυχτα την Πέμπτη το βράδυ. Πραγματοποιήθηκε μόνο η χτεσινή στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 3.00. Η τρίτη προγραμματισμένη στάση για χτες το βράδυ, από τις 21.00 μέχρι τις 24.00, δεν έγινε αφού μετά από αίτημα της ΕΡΤ οι στάσεις κρίθηκαν παράνομες. Ετσι, η ΝΕΤ μετέδωσε στις 22.00 τον αγώνα του Μουντιάλ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, πολλοί από τους οποίους ήδη αντιμετωπίζουν θέμα διακοπής των συμβάσεων, πραγματοποίησαν χτες συνέλευση παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Εξέλεξαν επιτροπή αγώνα η οποία και συνέταξε κείμενο με τις θέσεις των εργαζομένων. Το κείμενο από χτες άρχισε να υπογράφεται από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προειδοποιούν ότι, στο όνομα της όποιας λύσης, δεν πρόκειται να αποδεχτούν ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων. Καταγγέλλουν την πλειοψηφία των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ τονίζοντας ότι ξεπούλησαν τις αποφάσεις των μαζικών και δυναμικών συνελεύσεων των εργαζομένων. Απαιτούν από τις ηγεσίες των Σωματείων να οργανώσουν τον αγώνα έτσι ώστε να μη φύγει κανείς συμβασιούχος και να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτούν την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων των συνελεύσεων των εργαζομένων για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που κρατά στην ομηρία της ανασφάλειας εδώ και χρόνια χιλιάδες δημοσιογράφους και άλλους εργαζομένους στην ΕΡΤ και συνολικά στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες.

Οι σκοπιμότητες και οι λόγοι που επέβαλαν αυτό το καθεστώς και το διατήρησαν είναι κάτι παραπάνω από φανεροί. Ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που συμβιβάστηκαν ή το ανέχτηκαν και δεν οργάνωσαν έγκαιρα την αποφασιστική και ενιαία πάλη των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ απαιτεί να διασφαλιστούν τώρα τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στη σταθερή εργασία με πλήρη ασφάλιση.

Καλεί τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζομένους στα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα με την αποφασιστική και αγωνιστική τους στάση να απαιτήσουν και να επιβάλουν τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια και να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, που έχουν στόχο να χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες και να πλήξουν το Ασφαλιστικό. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και για τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων που αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζομένους και το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα να συμπαρασταθούν έμπρακτα».

Οι μάσκες έπεσαν...

Η ΚΟΒ ΕΡΤ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αναφέρεται σε όσους παρακολούθησαν τις συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δεν πρέπει να τους εκπλήσσουν». Η καθυστέρηση και η διγλωσσία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «αναδείχθηκαν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια». Από όλους αυτούς «δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε». Ξεπουλούν, τονίζει η ΚΟΒ, κάθε κινητοποίηση, «απονευρώνουν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην απάθεια και τη μοιρολατρία».

Σε ό,τι αφορά στις συνδικαλιστικές παρατάξεις υπογραμμίζει ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αφήνει τους εργαζόμενους που απολύονται στη μοίρα τους, «εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα που δε θα μπορέσει να βολέψει τα δικά του παιδιά». Από την άλλη πλευρά η ΝΔ θέλει να «εμπλουτίσει το πελατολόγιό της και με νέους "υπό ομηρία" εργαζόμενους, ώστε να πάει με μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που κρέμονται από τις αποφάσεις της στους εργασιακούς χώρους μέχρι τις εκλογικές αναμετρήσεις».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ήρθε η ώρα όλοι να «συστρατευθούμε με τις δυνάμεις που αγωνίζονται, με εκείνους που παλεύουν κόντρα στις κυρίαρχες επιλογές, για εργασιακές σχέσεις αξιοπρέπειας, για δωρεάν και δημόσια Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό». Τα προβλήματα αυτά είναι «αλληλένδετα», όπως το ίδιο είναι και η λύση τους. «Ενωμένοι οι εργαζόμενοι», υπογραμίζει η ΚΟΒ, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ