Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το γράμμα...

«

Πάντα θυμάμαι το λόγο σου. Να κοιτάς τα μαθήματα. Αλάργα απ' τα φοιτητικά. Δεν είναι από τύχη που αρίστευσες». Ναι εκεί στο ΚΤΕΛ, λίγο πριν τη βάλει στο λεωφορείο για την Αθήνα, έτσι είχε μιλήσει. «Θυμάμαι όλα αυτά και άλλα. Να είμαι άριστη. Να πετύχω στο ΕΜΠ». «Η πρωτεύουσα, πατέρα, δεν είναι όμορφη. Δεν έχει ορίζοντα. Κτίρια και ταράτσες με κεραίες τηλεόρασης σου στερούν το βάθος. Πόλη που δεν έχει βάθος, είναι πεθαμένη πόλη. Και οι δρόμοι αναστενάζουν απ' τ' αυτοκίνητα και τους ανθρώπους. Τα συζητούμε όλα αυτά. Λέμε να την γκρεμίσουμε την Αθήνα και να την ξαναχτίσουμε. Η Ακρόπολη να φαίνεται από παντού. Και τριγύρα της, σε αχτίνα 1-2 χιλιομέτρων, αρχαιολογικό πάρκο. Σοβαρά μιλάμε».

Χαμογελάει. Του αρέσουν.

«Είναι και οι ξένοι. Πολλοί ξένοι άνθρωποι. Ολες οι φυλές του Ισραήλ, που θα 'λεγε και η γιαγιά. Εγώ στεναχωριέμαι που έφυγα απ' το χωριό μας. Ολοι αυτοί πώς ζουν; Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους; Πολύς πόνος στον κόσμο κι ο πλούτος προκλητικά ξεχειλίζει. Δεν είναι δίκαια τα πράγματα στον κόσμο. Κάποια παιδιά λένε να τον αλλάξουμε».

Τούτο το κορίτσι θα το χάσω, μονολογεί. Διαπίστωσε κιόλας ότι είναι άδικος ο κόσμος...

«

Ημουν στο συνδυασμό της Πανσπουδαστικής. Την επέλεξα συνειδητά. Εκτίμησα την ειλικρίνεια των παιδιών της. Δεν κρύβουν αυτό που θέλουν. Ούτε αυτό που είναι. Δεν κοροϊδεύουν. Δεν καιροσκοπούν. Πατάνε στη γη και ταυτόχρονα απογειώνονται από το όνειρό τους. Δεν τον θέλουν τον κόσμο αυτό που 'χει τόση πολλή αδικία. Τον παλεύουν, μιλώντας για την επανάσταση».

To φοβόταν. Ο δίκαιος άνθρωπος, αργά ή γρήγορα, θα σμίξει με τους νεολαίους της ΚΝΕ. Καμαρώνει, αλλά και φοβάται. Κάτι ξέρει απ' την ιστορία τούτης της χώρας. «Δεν είναι μόνο αυτό, πατέρα. Ολα καθάρισαν στο νου μου, με το πρόβλημα της παιδείας, τις αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν. Σκέφτηκα. Διάβασα. Ακουσα όλες τις παρατάξεις. Καταλαβαίνω κι έτσι κρίνω και ξεχωρίζω. Γίνεται πολύς θόρυβος. Δε μιλάω για το θόρυβο στ' αμφιθέατρα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι ακούμε, φωνάζουμε, επιδοκιμάζουμε, αποδοκιμάζουμε. Μεγάλες στιγμές. Μιλάω για το θόρυβο που προκαλούν οι εφημερίδες, η TV. Κατάλαβαν ότι δεν παίζουμε. Επιζητούν να δημιουργήσουν ψυχολογία. Να στρέψουν τους γονείς κατά των παιδιών τους. Εσύ ποτέ δε θα το κάνεις».

Σταμάτησε το διάβασμα. Αναψε τσιγάρο.

«Η τέχνη τους είναι ν' απαξιώνουν ό,τι δε θέλουν και να εμφανίζονται, οι υπαίτιοι, ως σωτήρες. Τη γνώση την κρατάν για τον μεταπτυχιακό κύκλο. Ποιοι, πόσοι θα πάνε; Με όλα αυτά που γίνονται, κατανόησα τη ρήση "Πατήρ πάντων ο πόλεμος". Καταλύτης η σύγκρουση. Ολοι θα κριθούμε με τη στάση μας στο διάλογο. Εγώ θυμάμαι το λόγο σου. Ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο δε φέρνει αποτέλεσμα για τους αδύνατους. Είναι μέσο για να επιβληθεί εκείνο που τους δυναστεύει».

Αναψε πάλι τσιγάρο. Ο καπνός γράφει ολοστρόγγυλο μηδενικό και διαλύεται. Πολύ νέα είσαι κόρη μου για τέτοιες σκέψεις. «Δε δικαιολογείται απουσία. Χρέος έχω να είμαι παρούσα, με τα παιδιά της Πανσπουδαστικής. Μη νομίσεις ότι παλεύουμε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι, με αλλοτριωμένους καθηγητές και προγράμματα που διαφθείρουν. Καθαρά μιλάμε για την ανάγκη, το δικαίωμα στη γνώση. Καθαρά λέμε ότι εμπόδιο είναι το σύστημα και ότι όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα γι' ανατροπή του, τόσο το καλύτερο. Οι Κινέζοι οι αρχαίοι διατύπωσαν τούτο το λόγο "Αν θες να φας μια φορά σπείρε σιτάρι. Αν θες να φας δέκα φορές, φύτεψε δέντρα. Αν θες να τρως αιώνια, μόρφωσε το λαό σου". Δεν είναι καταπληκτική η σοφία τους; Ε, λοιπόν, εντάχθηκα στην ΚΝΕ. Δε γινόταν αλλιώς. Μην ανησυχείς, θα συνεχίσω να είμαι άριστη. Δεν αστειεύονται εκεί στην ΚΝΕ με το ζήτημα της μόρφωσης. Πρώτο καθήκον.

Σε φιλώ

Η κόρη σου».


(για την αντιγραφή)
Ι. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ