Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες εντός κι εκτός «τειχών»

«Ράφτης κυριών» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Ράφτης κυριών» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Ο θίασος «Μνήμη» παρουσιάζει το έργο του Τόμας Μπέρχαρντ «Ο αναμορφωτής του κόσμου», σήμερα και αύριο (9.30 μ.μ.), στο «θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, σε συνεργασία με το «Θέατρο Τέχνης» και το Φεστιβάλ Αθηνών. Μετάφραση Ζήση Σαρίκα, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά - κοστούμια Μανούσου Χαλκιαδάκη, μουσική Ντίνου Καγιά, μαριονέτα Αριάδνης Νόβακ. Παίζουν: Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκη Μιχαλούδη, Τατιάνα Τζιάκη και Γιάννης Βιολάκης. Ηρωας του έργου είναι ένας κουφός, μισοπαράλυτος φιλόσοφος, που περιμένει να τον χρίσουν επίτιμο διδάκτορα πανεπιστημίου. Μην τρέφοντας αυταπάτες για τη ματαιότητα του πράγματος και συγκρίνοντας την κατάσταση του κόσμου με τη δική του, μέσα από ένα παραλήρημα κριτικής και αυτοκριτικής, κυνισμού και τρόμου, συμπεραίνει ότι ο κόσμος στηρίζεται στο μίσος και στο ψεύδος και πως για να αναμορφωθεί πρέπει να καταργηθεί.

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανεβάζει, στις 10/7, στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, την κωμωδία του Ζορζ Φεντό «Ράφτης κυριών», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και με πρωταγωνιστή τον Τάσο Χαλκιά.

Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα και είναι γεμάτο ίντριγκες, συζυγικές απιστίες και διασκεδαστικές καταστάσεις. Ο Φεντό με ανατρεπτική διάθεση και ατέλειωτο χιούμορ σατιρίζει τα μικροαστικά και αστικά ήθη, τη σεμνοτυφία και υποκρισία της εποχής, που μοιάζουν με το σήμερα. Σημαντικό στοιχείο στην παράσταση η μουσική και τα τραγούδια που παίζονται ζωντανά (είναι επιλογές από γνωστά γαλλικά τραγούδια από την εποχή του «Μουλέν Ρουζ» μέχρι τη δεκαετία του '60).

Σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινή Καρδάρα, χορογραφίες Βασίλης Μυριανθόπουλος, στίχοι Νανά Νικολάου. Παίζουν επίσης: Αριέττα Μουτούση, Παύλος Ορκόπουλος, Κώστας Ευριπιώτης, Βάσω Γουλιελμάκη, Πελαγία Αγγελίδου, Θάνος Κοντογιώργης, Δήμητρα Στογιάννη, Ειρήνη Γραμματικοπούλου. Στο πιάνο ο Κώστας Κωτούλας.

  • Η μουσικοθεατρική παράσταση «Του κρασιού και του έρωτα», με μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα θα παρουσιαστεί (6/7, 9.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Μαρία Ζαχαρή που ερμηνεύουν σχετικά κείμενα συνδέοντας το λόγο, τη μουσική και το χορό. Ορχήστρα θα είναι το μουσικό σύνολο «Ηδύφωνο» (η έντεχνη ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου) που αποτελείται από τους Γιώργο Αναστασόπουλο (ενορχηστρωτής), Σπήλιο Καστάνη, Μαρίνο Γκαλατσινό, Νεκτάριο Πάλμο, Μανόλη Κόττορο, Σάκη Παπαδημητρίου, Πάνο Δημητρακόπουλο (δεξιοτέχνης στο κανονάκι). Επίσης μετέχουν οι χορευτές μοντέρνου χορού, Κατερίνα Βούλγαρη και Παναγιώτης Διδάχος, που θα ερμηνεύσουν χορευτικά το ερωτικό παιχνίδι. Κείμενα - σκηνοθετικός συντονισμός: Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ