Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Ψαλίδι» στο εφάπαξ της «Ολυμπιακής»

Και να που ξαφνικά ο Αρειος Πάγος ...θυμήθηκε το δημόσιο χαρακτήρα της «Ολυμπιακής», προκειμένου να μειωθεί δραστικά το εφάπαξ των εργαζομένων της. Ετσι, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι το εφάπαξ των υπαλλήλων της «Ολυμπιακής» υπάγεται στο ανώτατο πλαφόν των 4.402 ευρώ (1,5 εκατ. δραχμές), καθώς ο εθνικός αερομεταφορέας είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και επομένως ισχύει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε σε βάρος των εργαζομένων της εταιρείας την τελευταία δεκαετία.

Με το σκεπτικό ότι η θέσπιση πλαφόν ανάγεται σε λόγους γενικότερου συμφέροντος και ειδικότερα στην οικονομική ανακούφιση του δημοσίου, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κυριολεκτικά «πετσόκοψε» το εφάπαξ των εργαζομένων. Συνεπώς, η συλλογική σύμβαση εργασίας, που προβλέπει μεγαλύτερο ποσό στο εφάπαξ, είναι ανίσχυρη, κατά τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι η «Ολυμπιακή» παρόλο που δεν υπάγεται στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και καταργήθηκε το προνόμιο της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δρομολογίων της, ωστόσο αυτά τα γεγονότα δεν επηρέασαν το χαρακτήρα της ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας, που είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ