Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Ούτε νερό στο χώρο της παραγωγής!

Οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς επιβεβαιώνονται ακόμα και από την έκθεση της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα κάτω από τις λαμαρίνες του καπνεργοστασίου. Η εργοδοσία, όμως, απαγορεύει μέχρι και το νερό...
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα κάτω από τις λαμαρίνες του καπνεργοστασίου. Η εργοδοσία, όμως, απαγορεύει μέχρι και το νερό...
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τις συνθήκες κάτεργου, που επικρατούν στο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» στο Κιλκίς και συντέλεσαν, ώστε μια 44χρονη καπνεργάτρια να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ελάχιστες τις ελπίδες να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Αυτό προκύπτει από τη σχετική έκθεση κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση, συνοδευόμενο από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρο του «Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου Βόρειας Ελλάδας», και Π. Χριστοδουλίδη, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

«Ενώ πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, αυτά όχι μόνο δε λαμβάνονται από την επιχείρηση, αλλά, αντίθετα, δεν επιτρέπονται και τα επιπλέον διαλείμματα που προβλέπονται, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της πολυεθνικής». Τα παραπάνω δήλωνε στο «Ρ» την περασμένη Πέμπτη η Γ. Σιδηροπούλου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ». Και οι υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας το επιβεβαιώνουν.

Μετά τον έλεγχο, υποδείχτηκε προς την επιχείρηση «να πάρει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας των εργαζομένων λόγω της θερμικής καταπόνησής τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Αυτό πρακτικά σημαίνει καλή συντήρηση των μηχανημάτων, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές ατμού από τη διαδικασία ύγρανσης του καπνού, περισσότερα διαλείμματα όταν οι δείκτες θερμοκρασίας και υγρασίας ξεπερνούν τα όρια και αυτό όπως λένε οι εργαζόμενοι συμβαίνει συχνά στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Υπάρχουν μέρες, που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία το 80%, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες. Τα διαλείμματα όμως απαγορεύονται διά ροπάλου. Ακόμη και το μισάωρο διάλειμμα, που κάνουν σε κάθε βάρδια, τους το κόβουν από το μεροκάματο. Ενώ για νερό επιτρέπεται να πηγαίνουν το πολύ δύο επιπλέον φορές.

Μάλιστα, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, υπήρχε ανακοίνωση που απαγόρευε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν στην τραπεζαρία σε ώρα εκτός του προβλεπόμενου μισάωρου διαλείμματος. Ομως, μόνο στην τραπεζαρία υπάρχουν ψύκτες για δροσερό νερό και αυτοί δε δουλεύουν πάντα. Ετσι, λοιπόν, η Επιθεώρηση Εργασίας υποδεικνύει ακόμη: «Να τοποθετηθούν ψύκτες και στα υπόλοιπα σημεία (στο χώρο παραγωγής), που υπάρχει πόσιμο νερό, για την παροχή δροσερού νερού στους εργαζόμενους». Η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων επιβεβαιώνεται και από δύο ακόμη υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, που ζητά «να ληφθεί μέριμνα για την προστασία έναντι πτώσης των εργαζομένων που ανεβαίνουν στο πάνω μέρος του ξηραντηρίου καπνού για να το καθαρίσουν». Αλλά και «να μελετηθούν από τον τεχνικό Ασφαλείας τα ενδεχόμενα τεχνικά μέτρα για τη μείωση του θορύβου στο υγραντήριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ