Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΩΝ - ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ
Γολγοθάς η επιβίωση για τους κατοίκους που απέμειναν

Με το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο συναντήθηκε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Πυρσόγιαννη
Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Πυρσόγιαννη
Περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, ένα ιστορικό μνημείο ολάκερη, αλλά «βασανισμένη» κι αυτή από τα προβλήματα που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Ο λόγος για το Δήμο Μαστοροχωρίων με έδρα τη γραφική Πυρσόγιαννη, την οποία επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο περιθώριο της εκδήλωσης στη Λυκόρραχη την περασμένη Κυριακή. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Κοσμά Σδούκο, και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία και αρκετών κατοίκων.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στάθηκε ο Κ. Σδούκος, αφού νωρίτερα είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της ιστορίας, των μνημείων αλλά και του φυσικού κάλλους της περιοχής. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι αυτά που αφορούν στην Υγεία, την ανεργία, την Παιδεία, τη συγκοινωνιακή σύνδεση, ικανά να εξωθούν κατοίκους στην εσωτερική μετανάστευση, μια «πληγή» που διαρκώς μεγαλώνει στην ύπαιθρο.

«Αποκέντρωση» μόνο για το κεφάλαιο

Σχετικά με αυτά τα προβλήματα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε τον κίνδυνο από το πολύ ορατό ενδεχόμενο της ερήμωσης της υπαίθρου και αντίστοιχα της γιγάντωσης των αστικών κέντρων, όπου η ζωή για τους εργαζόμενους θα είναι αβίωτη. Κι αυτό, όπως συμπλήρωσε, παρότι πολλοί νέοι άνθρωποι ευχαρίστως θα εγκατέλειπαν τις μεγαλουπόλεις, αν υπήρχαν ουσιαστικές προϋποθέσεις να το πράξουν.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε ότι οι συζητήσεις στη Βουλή για την αποκέντρωση, καθώς και τα διάφορα περιφερειακά προγράμματα, στην πραγματικότητα αφορούν στην αποκέντρωση οικονομικών κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Κάτι που δε συνεπάγεται κατ' ανάγκη νέες θέσεις εργασίας και δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα να επιστρέψει ο κόσμος στην επαρχία. Τόνισε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να ταυτιστούν τα περιφερειακά προγράμματα με τον τουρισμό, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Εφερε ως παράδειγμα τα καζίνο και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία δε συνεισφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη των περιοχών όπου δημιουργούνται και στο εισόδημα των κατοίκων τους. Στον αντίποδα επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης του εγχώριου λαϊκού ήπιου τουρισμού. Ωστόσο, σημείωσε, για να αναπτυχθεί αυτού του είδους ο τουρισμός προϋποθέτει ικανοποιητικά εισοδήματα για τους εργαζόμενους, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Να ξαναβρούμε τη μαχητικότητα του ΔΣΕ

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον αγώνα του ΔΣΕ. Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε με τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη, που είχε πει: «Εμείς στο ΔΣΕ κάναμε έναν τιτάνιο αγώνα, πάρα πολύ δύσκολο. Κι όταν χάσαμε αυτόν τον αγώνα δε χάσαμε το κουράγιο μας, δεν αισθανόμασταν ηττημένοι γιατί ήταν μια περίοδος όπου παγκόσμια υπήρχαν θετικές εξελίξεις, το κίνημα ανέβαινε, υπήρχαν διεθνείς κατακτήσεις. Η σημερινή περίοδος είναι τόσο σκληρή που μπορεί να μην απαιτεί τις θυσίες και τις κακουχίες του ΔΣΕ, αλλά έχει ιδιαίτερη σκληρότητα».

«Πρέπει - υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα - να ξαναβρούμε αυτό το θάρρος και τη μαχητικότητα που είχαν οι μαχητές του ΔΣΕ, τηρουμένων των αναλογιών, για να ξαναχτίσουμε ένα κίνημα ικανό να ξεπερνά τα πάντα και τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Αυτά που έγιναν στα χρόνια του ΔΣΕ - και δε μιλάω μόνο για τις στρατιωτικές μάχες - αποδεικνύουν το "άνθρωπος, αυτός ο γίγας" και ότι τέτοιος άνθρωπος πρέπει να ξαναϋπάρξει σήμερα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Χρειάζεται ένας νέος Γράμμος, ένα νέο Βίτσι, με την έννοια της ικανότητας αντεπίθεσης και αντοχής στις δυσκολίες της εποχής. Αλλωστε, η μάχη πρέπει να δίνεται χωρίς να γνωρίζεις προκαταβολικά ότι τη συγκεκριμένη θα την κερδίσεις. Αλλά πρέπει να τη δίνεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ