Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Δε θέλει μνημείο της Εθνικής Αντίστασης...

Από το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ενέκρινε και παραχώρησε την πλατεία Ανεξαρτησίας ως χώρο για ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, αίτημα του Ιδρύματος «Αντιστασιακή Εικοσιπεντάδα Τρίπολης - 1941-1944». Τρία χρόνια πέρασαν από τότε. Ο πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε, αλλά... ο δήμαρχος Τρίπολης δεν παραλαμβάνει το έργο, αρνούμενος να δώσει απάντηση για την τύχη του μνημείου. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το οποίο ζητά να «γίνει παραλαβή του έργου, με βάση τους όρους προκήρυξης και ο δήμος να τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να τοποθετηθεί το έργο, επί τέλους, στον προβλεπόμενο χώρο».

Συγκεκριμένα, το θέμα ανέγερσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Ανεξαρτησίας, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης (4/4/2003), με την υπ' αριθμόν απόφαση 254/2003. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος «Αντιστασιακή Εικοσιπεντάδα της Τρίπολης - 1941-1944», προκήρυξε πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού - στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Δελφάκης (πρόεδρος του Ιδρύματος), Ν. Κωνσταντόπουλος (αντιδήμαρχος Τρίπολης), Ν. Τσαρπάλας (αρχιτέκτων), Β. Γρουσοπούλου, Ν. Βοσκάκης (γλύπτες - μέλη του ΕΕΤΕ) - απένειμε το Α' Βραβείο στο σχέδιο και την ανάθεση εκτέλεσης του έργου στον βραβευμένο στο διαγωνισμό, με το ψευδώνυμο «Λούσιο», γλύπτη, Ευθύμιο Πανουργιά. Ακολούθησε υπογραφή του συμφωνητικού ανάθεσης, που όριζε ως προθεσμία περάτωσης του έργου 8 μήνες. Το μνημείο είναι έτοιμο από τον Οκτώβρη του 2005. Κι όμως, από τότε και μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος Τρίπολης αρνείται να το παραλάβει και επόμενα να το τοποθετήσει στον προβλεπόμενο χώρο.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ έστειλε στον δήμαρχο Τρίπολης έγγραφη διαμαρτυρία (14/2/2006) και υπενθύμιση (20/3/2006). Απάντηση ακόμα δεν έλαβε. Στη νέα επιστολή του το ΕΕΤΕ καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι όροι των προκηρύξεων δεν είναι δεσμευτικοί μόνο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, αλλά και για τους αγωνοθέτες» και ζητά από το δήμο να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την τοποθέτηση του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ