Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Σήμερα η συνάντηση Λαριτζάνι - Σολάνα

Νέες πιέσεις από την Ουάσιγκτον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναβλήθηκε για σήμερα, την τελευταία στιγμή μετά από αίτημα της ιρανικής αντιπροσωπείας, η προγραμματισμένη για χτες το πρωί συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ. Ο Αλί Λαριτζάνι αναμένεται σήμερα, στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα.

Ο Σολάνα δήλωνε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της συνάντησης. Από την άλλη, σύμφωνα με διαρροές, η ιρανική αντιπροσωπεία θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν μέλη ιρανικών αντιπολιτευτικών οργανώσεων με μεσαίους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές» παλαιότερα από τις ΗΠΑ και έχουν επανειλημμένως παρουσιάσει ψευδή, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, στοιχεία για το ιρανικό οπλοστάσιο, όπως οι «Μουτζαχεντίν Χαλκ».

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον επανήλθε στις πιέσεις της. Η Κοντολίζα Ράις τόνισε ότι αν η Τεχεράνη νομίζει ότι «θα καταφέρει να κωλυσιεργήσει, ας έχει στο νου της, ότι δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Περιμένουμε μια ουσιαστική απάντηση μέχρι τα μέσα Ιούλη». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται από την Ουάσιγκτον μέχρι τις 12 Ιούλη, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του «G8».

Πάντως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες επέμεναν ότι δεν αναμένουν απάντηση αλλά ορισμένες πρώτες διευκρινίσεις κατά την πρώτη συνάντηση Λαριτζάνι - Σολάνα, ενώ συμπλήρωναν ότι έχει ήδη προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών στις 11 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ