Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοιτούν τους φοιτητές στην... τσέπη

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επιβεβαίωσαν και πάλι ότι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές και σπουδαστές ως πελάτες!

Στην τσέπη των φτωχών και μεσαίων οικογενειών «βλέπει» την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αντιδρώντας στην εφαρμογή της βάσης του 10 για την είσοδο των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όχι επειδή αυτό αποτελεί τροχοπέδη στη γνώση, αλλά γιατί θα χάσουν χρήματα οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές.

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη δημάρχων και υποψηφίων δημάρχων των 42 πόλεων στις οποίες λειτουργούν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οπότε και επικυρώθηκε η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, να ζητήσουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την ερχόμενη βδομάδα, τη σταδιακή εφαρμογή της βάσης του 10 και την κατάργηση των ομοειδών τμημάτων στα τρία κεντρικά ΤΕΙ υπέρ των περιφερειακών. Το σκεπτικό που παρουσιάστηκε από τον Π. Κουκουλόπουλο ξεκινά από τη θέση της συγκράτησης στην περιφέρεια αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Η ανάπτυξη που υπερασπίζεται όμως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θέλει να παραδίδονται βορά στο κεφάλαιο οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, άρα και αυτή της γνώσης.

Ο Χρήστος Τέγος

Κι αυτό επιβεβαιώνει το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη και χτες, καθώς μένει εκτός διεκδικητικού πλαισίου η αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, η μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση της διασύνδεσής τους με την αγορά και η εξάρτησή τους από το κεφάλαιο. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Καρδίτσας, Χρήστου Τέγου: «Η αντιμετώπιση της βάσης του 10 ως του μόνου θέματος, αλλά και το περιεχόμενο που δίνει σε αυτό η ΚΕΔΚΕ, επιβεβαιώνει τη μέχρι τώρα στάση της: Θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες, ενώ την ίδια ώρα δε γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο των σπουδών, τη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή των ΤΕΙ, τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών». Ο ίδιος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η αγορά καθορίζει ποια ΤΕΙ θα μείνουν στη χώρα, καθώς έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση, θα οργανωθούν «κινητοποιήσεις» στις πόλεις που υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ