Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Τροπολογίες για τη συνέχιση του έργου

Από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου που αραχνιάζουν
Από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου που αραχνιάζουν
Την απεμπλοκή του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία από τις δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός, Γ. Σουφλιάς, στη Βουλή. Παράλληλα, σε ανακοινώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι με τις προϋποθέσεις που πλέον δημιουργούνται, αν όλα πάνε καλά, σε 3 ή 3,5 χρόνια η εκτροπή θα είναι γεγονός.

Οι Θεσσαλοί, πάντως, έχουν κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που οι κυβερνώντες τους έχουν υποσχεθεί ότι το έργο θα προχωρήσει και τελικά ακόμη περιμένουν το νερό που θα ποτίσει τα διψασμένα χωράφια του κάμπου. Αν μάλιστα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το νερό του Αχελώου θα βρει τελικά την πλειοψηφία των αγροτών ξεκληρισμένους και τα χωράφια συγκεντρωμένα ξανά στα χέρια ελάχιστων μεγαλογαιοκτημόνων...

Οπως δήλωσε ο υπουργός, με τη μία τροπολογία το έργο χαρακτηρίζεται εθνικό, εγκρίνεται το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού και εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι, που ενσωματώνονται στην τροπολογία. Με τις τροπολογίες παρακάμπτεται η Κοινοτική Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Ν. 3199/03, και έτσι ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για την εκτροπή του Αχελώου, αλλά και για την υδροδότηση της Κορίνθου από τη λίμνη Στυμφαλία.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το έργο της εκτροπής του Αχελώου κατεξοχήν περιβαλλοντικό και όχι αρδευτικό έργο, επικρίνοντας όλους αυτούς που αντιδρούν στην υλοποίησή του και επισημαίνοντας ότι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό». Δεν απέκλεισε ότι θα υπάρξουν και νέες αντιδράσεις και προσφυγές, υποστήριξε, πάντως, ότι «με τις τροπολογίες που καταθέσαμε βοηθούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να πάρει τις σωστές αποφάσεις».

Επισήμανε ότι η εκτροπή των 600 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως προς τη Θεσσαλία και με πλήρως καλυμμένες τις συνολικές σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας, αντιστοιχεί σε μέσες υδρολογικές συνθήκες σε ποσοστό μικρότερο του 20% του νερού του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι η εκτρεπόμενη προς τη Θεσσαλία ποσότητα νερού ωφελεί πολλαπλά από περιβαλλοντική άποψη, καθώς: Ανασταίνει οικολογικά τον Πηνειό και το Δέλτα του. Προσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας που έχουν πρόβλημα. Συμβάλλει στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, που τώρα στεγνώνει από τις γεωτρήσεις. Συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της υφαλμύρωσης και της καταναλωνόμενης ενέργειας από τις γεωτρήσεις. Ενισχύει την Κάρλα και συμβάλλει στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας» με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου.

Τέλος, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί για το έργο 500 εκατ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι τα υδρευτικά κανάλια και άλλα έργα (μικρά φράγματα) που θα φέρουν τελικά το νερό στον κάμπο θα εκτελεστούν σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Σε κατάληψη της Νομαρχίας Καρδίτσας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Ανω Ρου του Αχελώου, αντιδρώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, που επικαλέστηκε την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να καταβάλει τα χρήματα που της οφείλει. Οι 300 εργαζόμενοι κινδυνεύουν, πλέον, να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας, ενώ το πολύπαθο και ζωτικής σημασίας έργο να μείνει ξανά μετέωρο. Γίνεται ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι και το δικαίωμά τους στη δουλιά, για μια ακόμα φορά, βρίσκονται στο στόχαστρο ενός άσχημου παιχνιδιού που παίζουν στις πλάτες τους η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η εργοδοσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ