Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Εξέφρασαν τη συλλογική αντίσταση του ελληνικού λαού

Τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή η νικηφόρα μάχη της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στις 12-13 Ιούλη του 1944 κατά των Γερμανών κατακτητών

Δεκάδες μέλη και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, φορείς, νεολαίοι, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ αντάμωσαν στην Αμφιλοχία, το πρωί της περασμένης Κυριακής, για να τιμήσουν τους νεκρούς της νικηφόρας μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στις 12-13 Ιούλη του 1944 κατά των Γερμανών κατακτητών, τιμώντας, παράλληλα, την εποποιία της πάλης και της αντίστασης του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και, μετέπειτα, ενάντια στον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, εκπρόσωποι από τα ΣΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, αντιπρόσωποι των ΝΕ του ΚΚΕ από την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Επίσης παραβρέθηκαν ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ στο Αγρίνιο Βασίλης Νικάκης.

Ο Παναγιώτης Κατσιγιάννης, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη νικηφόρα μάχη της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και τόνισε ότι «τα ιδανικά των ηρώων που έπεσαν είναι ακόμη ανεκπλήρωτα και μας καλούν να παλέψουμε για να γίνουν πράξη». «Ο αγώνας του ΔΣΕ συνεχίζει να εμπνέει», υπογράμμισε σχετικά με την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που αποτέλεσε συνέχεια του αντιστασιακού αγώνα και «κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα με το αστικό κράτος να γνωρίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο της ανατροπής του».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος του ΝΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ήρωες της Αμφιλοχίας εξέφρασαν το συλλογικό νου της αντίστασης στο φασισμό ενός ολόκληρου λαού. Ενός λαού, που έκανε δικά του τα συνθήματα του ΚΚΕ, ταυτίστηκε μαζί του στην πάλη ενάντια στο φασισμό, για τη λαοκρατία».

Αναφερόμενος στο σήμερα, σημείωσε: «Οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Αυτό έδειξε το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ... Η χώρα μας πρέπει να αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να κλείσουν οι βάσεις στη χώρα μας, και του Ακτίου, να μην μετατραπεί το Πλατυγιάλι σε λιμάνι των ιμπεριαλιστών».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, ενώ νωρίτερα έγινε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Αμφιλοχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ