Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
Ο απολογισμός της πολυεθνικής

Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς μας ωφέλησε η ΕΚΕ, αλλά το γεγονός είναι ότι αυξήσαμε τα κέρδη μας κατά 40 φορές, λένε κυνικά οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πολυεθνικής

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη φαρμακοβιομηχανία «JANSSEN - CILAG PHARMACEUTICAL», θυγατρική της αμερικανικής «Johnson & Johnson» ξεχωριστά. Οχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή με τον κυνισμό που διακρίνει παρόμοιου είδους επιχειρήσεις, λέει τα πράγματα με το όνομά τους και αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΚΕ.

Στον επίσημο, λοιπόν, απολογισμό της από την ενσωμάτωση της εταιρικής ευθύνης αξιολογούν τα οφέλη σε τρεις τομείς. Στον ανθρώπινο, που λέει ότι «κέρδισε την εκτίμηση των εργαζομένων της που είναι περήφανοι για την εταιρεία όπου εργάζονται». Στον κοινοτικό, όπου αναφέρει ότι κέρδισε «σαν κοινότητα και άρα κέρδισε ο καθένας από μας, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας και τα παιδιά μας». Και μετά πάει στο ...ψητό, στον τομέα των κερδών: «Κερδίσαμε - αναφέρουν - σαν εταιρεία κέρδη. Δεν είναι δυνατό να ποσοτικοποιηθεί το μέρος της αύξησης των κερδών που οφείλεται στο ότι οι πελάτες μας μας σέβονται περισσότερο και άρα εμπιστεύονται εμάς και τα προϊόντα μας περισσότερο, (...) το γεγονός όμως παραμένει: τα 5 τελευταία χρόνια οι πωλήσεις τετραπλασιάστηκαν και από τα 40 εκατομμύρια ευρώ ξεπέρασαν τα 160, ενώ τα κέρδη μας εκτοξεύτηκαν από τα 500 χιλιάδες ευρώ στα 20 εκατομμύρια».

Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα «κερδίσαμε την εκτίμηση των εργαζομένων» ή «οι εργαζόμενοι είναι περήφανοι για την εταιρεία τους» και ακόμα περισσότερο ότι από την πορεία της εταιρείας κέρδισαν όσοι εργάζονται σε αυτή και οι φίλοι τους, είναι ...αμερικανιές που απευθύνονται σε Αμερικανάκια. Περήφανος εργαζόμενος, σε σχέση με την εργοδοσία - επιχείρηση, μπορεί να είναι μόνο ο εργαζόμενος που εργάζεται στον τομέα που επιθυμεί, αμείβεται αξιοπρεπώς για ό,τι προσφέρει, εργάζεται σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωραρίων, μπορεί να συνδικαλίζεται ελεύθερα σε σωματεία που δεν είναι εργοδοτικά, διεκδικεί και κατακτά την υλοποίηση των αιτημάτων του, αγωνίζεται και βελτιώνει το βιοτικό του επίπεδο. Ομως, οι πάντες γνωρίζουν πως για τους εργαζόμενους στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, στις πολυεθνικές και στην «Johnson & Johnson» συγκεκριμένα, όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα των φαντασιώσεων.

Το ζουμί όλης της ιστορίας για την «JANSSEN - CILAG PHARMACEUTICAL» και την ...ΕΚΕ της είναι τα κέρδη, όπως άλλωστε το αξιολογεί και η ίδια η επιχείρηση. Και εμείς εδώ δε χρειάζεται να σχολιάσουμε το παραμικρό. Οταν τετραπλασιάζεις τα έσοδά σου και αυξάνεις πάνω από 40 φορές τα επίσημα κέρδη σου από τις πωλήσεις φαρμάκων, αποτελεί τουλάχιστον μέγα θράσος να μιλάς για κοινωνική ευθύνη, αφού μια τέτοια εξέλιξη των οικονομικών δεικτών σημαίνει - το λιγότερο - μεγαλύτερη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων που βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν χρήση των προϊόντων της εταιρείας. Και να φανταστεί κανείς ότι γίνεται λόγος για είδη που συνδέονται με την υγεία του λαού και από αυτή την άποψη θα έπρεπε, κανονικά, να χορηγούνται εντελώς δωρεάν, από φορείς και μονάδες που θα ελέγχονταν από το δημόσιο, ενώ όποιος θα τολμούσε να βγάλει κέρδη από παρόμοιες δραστηριότητες θα έπρεπε να ελέγχεται και να είναι υπόλογος απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ