Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις από Ουάσιγκτον για «συνολική λύση»

«Ψυχρή» υποδοχή της κυπριακής κυβέρνησης στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών στη Λευκωσία

Ασφυκτικές πιέσεις για να δρομολογηθεί άμεσα μια συνολική «επίλυση» του Κυπριακού ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσκρούοντας ωστόσο στην «απροθυμία» της κυπριακής κυβέρνησης που δεν επιθυμεί «βιαστικές κινήσεις».

Η προώθηση της νέας πρωτοβουλίας για μια συνολική λύση για το Κυπριακό είναι ο βασικός στόχος της περιοδείας που πραγματοποιεί σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Λευκωσίας του ετοιμάζει μια «ψυχρή» υποδοχή, καθώς δε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και πιθανότατα ούτε από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Γ. Λιλλήκα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον Μ. Μπράιζα, ο οποίος θα βρίσκεται την Κυριακή στην Κύπρο. Σε αντίθεση με την προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, διευκρίνισε ότι η απόφασή του να μη δεχτεί τον Μ. Μπράιζα δε συνδέεται με το γεγονός ότι αυτός θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, αλλά στο ότι δε συναντάται με υπηρεσιακούς διπλωμάτες.

Αναφορικά με τις συνομιλίες του με την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να μη γίνονται εισηγήσεις στην Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία, αλλά απλή αναφορά στο γεγονός ότι δε συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της. Σε ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει η Κύπρος στην αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας με κάποιο αντάλλαγμα, όπως η απόδοση της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι έως τώρα δεν έχει ζητηθεί από κανέναν αναβολή και επομένως η Εκθεση θα υποβληθεί. Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό ποια μορφή θα έχει, και αυτό, πρόσθεσε, ήταν μέρος των θεμάτων που συζήτησε στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας δήλωσε πως μάλλον δε θα καταστεί εφικτό να συναντηθεί με τον Μ. Μπράιζα. Ο Γ. Λιλλήκας ανέφερε ότι μόλις χτες η Λευκωσία ενημερώθηκε ότι ο Μ. Μπράιζα θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 17 και 18 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες ο Κύπριος υπουργός θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι εισηγήθηκε είτε να παραταθεί, είτε να επισπευστεί η επίσκεψη του Μ. Μπράιζα για να μπορέσει να τον συναντήσει. Αν αυτό, είπε, δεν καταστεί δυνατό, η συνάντηση θα γίνει με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ δήλωσε ότι ακόμη παραμένει ανοιχτό το θέμα των επαφών του Μ. Μπράιζα στην Κύπρο και ότι επιδίωξη της αμερικανικής πλευράς είναι να καθοριστούν συναντήσεις του με τους ηγέτες και των δυο κοινοτήτων.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να «βοηθήσει»...

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνηθείσα φόρμουλα θα δημιουργήσει το πλαίσιο για συνολικές διαπραγματεύσεις επί του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε στην έναρξη των συνομιλιών ως το τέλος του μηνός, όπως αποφασίστηκε από τους ηγέτες, τόσο σε θέματα καθημερινότητας όσο και σε ουσίας». Ερωτηθείς τι γίνεται με το «σχέδιο Ανάν», ο Μακ Κόρμακ περιορίστηκε να σημειώσει: «Θεωρούμε ότι αυτή είναι σίγουρα μια υποσχόμενη εξέλιξη και θα προσπαθήσουμε να κτίσουμε επ' αυτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ