Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Σε ιμπεριαλιστικές συμπληγάδες το Κυπριακό

Μια υπεραισιόδοξη εικόνα παρουσιάζουν οι επίσημες πλευρές για την πορεία «επίλυσης» του Κυπριακού. Μια προσεκτική επισήμανση γεγονότων και καταστάσεων βοηθά στη σωστότερη στάθμιση. Επίκεντρο της όλης κινητικότητας είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσωπικά η υπουργός του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Τέσσερα σημεία γενικής θεώρησης δείχνουν την κατεύθυνσή της.

1) Δηλώνει στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι κατανοεί την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας (ασφαλώς όπως την εννοεί η αμερικανική κυβέρνηση) και υποστηρίζει την ενίσχυσή της. Ως τέτοια εννοεί την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι αφοσιωμένη η κυβέρνηση.

2) Κατανοεί την ανάγκη αύξησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, την οποία προτίθεται να πραγματοποιήσει.

3) Δηλώνει στον εκπρόσωπο της αμερικανοκίνητης κυβέρνησης του Ιράκ ότι υποστηρίζει τη σταθεροποίησή της, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. (Αναρωτιέται κανείς γιατί δε δηλώνει κάτι ανάλογο και για την παραβιασμένη ακεραιότητα της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα με τα όπλα του ΝΑΤΟ).

4) Πιστή στο απόσταγμα των τριών αυτών θέσεων πολιτικής κατεύθυνσης, δηλώνει κι ενεργεί στην ανάπτυξη συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση ενός ανανεωμένου σχεδίου Ανάν.

Η λογική αλυσίδα των τεσσάρων αυτών θέσεων βρίσκεται στο ότι 1) αποδεχόμενη κατ' ουσία την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού ρόλου του ΝΑΤΟ, 2) αποδεχόμενη την ενίσχυση της ελληνικής εκστρατευτικής μονάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, 3) αποδεχόμενη την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης Τσολάκογλου, που στηρίζεται όχι στα ναζιστικά, αλλά στα αμερικανικά όπλα, καταλήγει ως συνέπεια της ευρύτερης φιλο-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της στην υποταγή της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν. Οσον αφορά τη λύση των ζητημάτων της «καθημερινής πολιτικής», είναι η επανέκδοση της «χαμηλής πολιτικής» της κυβέρνησης Σημίτη. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής πολιτικής θεώρησης κι εφαρμογής, γίνεται προσπάθεια η Κύπρος να οδηγηθεί στην οριστική υποταγή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ