Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε οικονομικό αδιέξοδο οι εικαστικοί

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Οι βουλευτές: Λιάνα Κανέλλη, Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου αναφέρουν ότι «ο συλλογικός φορέας των 4.500 εικαστικών καλλιτεχνών, ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν καλύπτει από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου ούτε καν το μισό των ανελαστικών του δαπανών, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε ασφυκτική κατάσταση, που υποβιβάζει το ρόλο του και διακυβεύει την υπόστασή του».

Συγκεκριμένα, το οικονομικό έτος 2006 έχει εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού το ποσό των 180.000 ευρώ, όταν για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του Επιμελητηρίου απαιτούνται 380.000 ευρώ (μισθοί προσωπικού, ενοίκια γραφείων, λογαριασμοί, γραφική ύλη κ.ά.). Επιπλέον, από το 2003 έως σήμερα υπάρχουν χρέη του Επιμελητηρίου για δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (εκθέσεις, Διαβαλκανικό συμπόσιο εικαστικής δημιουργίας, συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώνεις και συνέδρια κ.ά).

Στο παρελθόν μέρος των ανελαστικών δαπανών του ΕΕΤΕ καλυπτόταν από τον τακτικό προϋπολογισμό, το δε υπόλοιπο, καθώς και άλλες δραστηριότητες καλύπτονταν από έκτακτη επιχορήγηση. Από το 2003, όμως, το Επιμελητήριο δεν έχει πάρει έκτακτη επιχορήγηση. Ετσι, σήμερα, έχει περιέλθει στη δραματική κατάσταση να μην μπορεί πλέον - όπως είναι υποχρεωμένο - να εκδίδει την εφημερίδα του για ενημέρωση των μελών του σε ζητήματα που αφορούν καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Οι Λ. Κανέλλη, Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου ερωτούν τον υπουργό «τι άμεσα μέτρα θα πάρει ώστε να ανακουφιστεί οικονομικά το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, να πληρώσει τα χρέη του, να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, για να μπορέσει να αναπτύξει δραστηριότητα που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή να συμβάλει στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών, μέσα από την πολύμορφη και συλλογική δράση των εικαστικών καλλιτεχνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ