Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα

Θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες μέχρι και τις 26 Αυγούστου

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των θερινών εκπτώσεων. Οπως προβλέπεται και από τον πρόσφατο σχετικό νόμο, οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν κάθε χρόνο στις 15 Ιούλη (εάν η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα) ή την πρώτη Δευτέρα που ακολουθεί μετά τις 15 του Ιούλη. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες (μέχρι 26 Αυγούστου) και πολλοί έμποροι εναποθέτουν σ' αυτές τις ελπίδες τους για μια προσωρινή ανάκαμψη του τζίρου.

Για ένα προσωρινό «ζέσταμα» των άδειων ταμείων και μια ανάσα σε μια αγορά που πνίγεται από τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Οπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζιτών, τα «φέσια» που καταγράφονται στην αγορά ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5 εκατ. ευρώ κάθε εργάσιμη μέρα! Εικόνα ενδεικτική από τη μια μεριά της εισοδηματικής πολιτικής που στραγγαλίζει τα λαϊκά εισοδήματα κι από την άλλη της μετατόπισης του τζίρου και της συγκέντρωσής του σε μια χούφτα πολυεθνικές και αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

Οπως επισημαίνουν οι έμποροι, παρά τα υψηλά και δελεαστικά ποσοστά εκπτώσεων, δεν περιμένουν κάποια ευχάριστη έκπληξη. Και η όποια αναθέρμανση του τζίρου, την οποία προσδοκούν, δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή και μόνο για ελάχιστες μέρες από τις έξι εβδομάδες που διαρκούν οι εκπτώσεις. Αυτό «διδάσκει», άλλωστε, και η εμπειρία των πολλών τελευταίων χρόνων. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς τόσο η εισοδηματική πολιτική (με τις αυξήσεις ψίχουλα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους) όσο και η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» (που υποθάλπει τις καθημερινές ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις) καθιστούν απλησίαστα τα εμπορικά καταστήματα για τους καταναλωτές, που περιορίζουν ακόμα και τα απαραίτητα για να τα φέρουν βόλτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ