Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροκυνηγητό και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ενεργοποιούνται τα πορίσματα του ΔΝΤ για την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Οδηγίες στις Εφορίες να θέσουν σε λειτουργία το «Ειδικό Γραφείο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών»

Εντολές για τη λειτουργία «Γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών» στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εντείνοντας το φορο-κυνηγητό κυρίως σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματικών και άλλων φορολογουμένων. Στόχος είναι η ενημέρωση των οφειλετών, «ώστε να γίνεται προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από τη λήψη μέτρων είσπραξης».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απειλεί με κατασχέσεις και άλλα μέτρα, στη βάση των πορισμάτων και συνταγών που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το συσσωρευμένο ύψος αυτών των οφειλών εκτιμάται σε 17 με 18 δισ. ευρώ, αλλά εισπράξιμα θεωρούνται περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εισπράξει με κάθε τρόπο. Με το πόρισμα που παρέδωσε, πέρσι το καλοκαίρι, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός έδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, για τους τρόπους είσπραξης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», για τη βελτίωση των «ηλεκτρονικών διασταυρώσεων» και άλλα μέτρα σε βάρος κυρίως των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η χτεσινή σχετική εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας αναφέρει πως παρά τις σχετικές οδηγίες, στις περισσότερες ΔΟΥ η λειτουργία του «γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών» δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Ο υφυπουργός δίνει εντολές άμεσης ενεργοποίησης και στελέχωσης του εν λόγω Γραφείου και ζητά να έχει άμεση ενημέρωση από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ (μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες από την κοινοποίηση της εγκυκλίου).

Τις τελευταίες μέρες ο αρμόδιος - για τα φορολογικά έσοδα - υφυπουργός είχε διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΟΥ, των Τελωνείων και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται περίπου 5.000 επιχειρήσεις που φέρονται να μην έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές μέχρι τις 20 του Ιούλη οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες είσπραξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο άλμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (2013-10-09 00:00:00.0)
Φοροεπιδρομή για περαίωση - ληξιπρόθεσμα (2008-10-25 00:00:00.0)
Φοροτρομοκρατία με βούλα ΔΝΤ (2006-05-19 00:00:00.0)
Στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ (2004-03-18 00:00:00.0)
Στόχος η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών 500 δισ. δρχ. (2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ