Τρίτη 18 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η οικονομία ... προοδεύει αλλά η λιτότητα συνεχίζεται!

«Κομμένες» οι πρόσθετες δαπάνες στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των αποφάσεων της ΕΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός δηλώνει «ικανοποιημένος» από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση με τις «τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως παρά τα «σαφή στοιχεία εξυγίανσης στα δημόσια οικονομικά» η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί «δεν πρέπει να εκληφθεί ως αφορμή χαλάρωσης και επανάπαυσης»!

Επαναλαμβάνοντας τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας και τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός:

  • έδωσε έμφαση στην «ανάγκη» περαιτέρω «προσαρμογής» (διάβαζε παράταση της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών αναγκών) και διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία δαπάνη πέρα από τις προβλεπόμενες.
  • αξιοποιώντας και πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο δήλωσε πως «δεν αρκεί μια χώρα να μειώσει το έλλειμμά της για ένα έτος κάτω από το 3%. Η δική μας επιδίωξη είναι και φέτος το έλλειμμα να βρίσκεται κάτω από το 3% και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού να είναι τέτοιες, που θα επιτρέπουν την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».
  • προκειμένου να αποφύγει αιτήματα φορέων και υπουργείων ισχυρίστηκε πως «η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είναι αποφασισμένη να κρατηθούν τα δημοσιονομικά μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Η πορεία του προϋπολογισμού

Αισιόδοξος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση, παρά την αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου «δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει τους στόχους». Στο α΄ εξάμηνο του 2006 τα φορολογικά έσοδα του κράτους έτρεχαν με ρυθμούς πάνω και από τους επίσημους στόχους, γεγονός που έχει να κάνει με την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Τα καθαρά έσοδα έφτασαν σε 21,5 δισ. ευρώ, από 19,3 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2005 (αύξηση 11,4%), ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 19,26 δισ. ευρώ, από 18 δισ. πέρσι (αύξηση 6,72%) με συνέπεια το έλλειμμα του προϋπολογισμού να φτάσει τα 5,47 δισ. ευρώ (7,7 δισ. πέρσι) εμφανίζοντας μείωση 29,2%.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των φοροελέγχων που διενήργησε η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό παραβατικότητας των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές ξεπερνά το 60%. Ταυτόχρονα, στη βάση των κατευθύνσεων που έχουν πάρει από το ΔΝΤ, οι κυβερνώντες εντείνουν το κυνήγι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο με απειλές για κατασχέσεις και δικαστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ