Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η ασφάλεια πρόσχημα για ένταση και νομιμοποίηση της κρατικής βίας και καταστολής

Η εισήγηση του Γιάννη Νάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το πρόγραμμα για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και οι πολιτικές του προεκτάσεις»

O Γιάννης Νάκης
O Γιάννης Νάκης
Σημαντικός τομέας της προετοιμασίας και της ίδιας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων πρωτίστως από πολιτική, αλλά και από οικονομική άποψη, αναδείχνεται η ασφάλεια των αγώνων. Κανείς βέβαια δε θα μπορούσε να αρνηθεί την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Ομως εδώ, από τα ως τώρα φαινόμενα, προκύπτουν ορισμένα σοβαρά πολιτικά ζητήματα και ερωτήματα:

  • Ποιος καθορίζει τι αποτελεί τα κύρια ζητήματα για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων; Πώς και από ποιους πιθανώς απειλείται;
  • Το ζήτημα αυτό το αντιμετωπίζει η κάθε φορά διοργανώτρια ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα ή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι μηχανισμοί τους, ως αυτόκλητοι «προστάτες», χρησιμοποιώντας μάλιστα αφόρητες πιέσεις και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και με την πολύμορφη δράση των μυστικών υπηρεσιών τους, ως και τη χρήση των αεροπλανοφόρων τους;
  • Ποιος είναι αυτός που επιδιώκει να καθορίσει τους όρους της ασφάλειας και τι κριτήρια έχει; Ποια η διεθνής και εσωτερική πρακτική του;

Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τις πολύ σοβαρές και αρνητικές εξελίξεις που δείχνουν και τους κινδύνους για τα συμφέροντα του λαού που επιφέρει η κυβερνητική πολιτική.

Δυστυχώς, η συζήτηση για την ασφάλεια των αγώνων γίνεται στο έδαφος των αμερικανικών -κυρίως- πιέσεων που είτε άμεσα, μέσω των γνωστών εκθέσεων για την τρομοκρατία, δημόσιων δηλώσεων και διαψεύσεων διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων και υπηρεσιών των ΗΠΑ, είτε διά μέσω της ΔΟΕ, πιέζουν για τη λήψη των ονομαζόμενων ως αντιτρομοκρατικών μέτρων, απειλώντας ακόμα και με την αφαίρεση της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας. Προσπάθεια που έχει στόχους σε πολλούς τομείς.

Ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Στον τομέα της λεγόμενης ασφάλειας των αγώνων και με πρόσχημα την κατοχύρωσή της επιδιώκουν να προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές, που θα θίξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για την προώθηση του αντιτρομοκρατικού πλαισίου, που έχει κύριο στόχο το λαϊκό κίνημα.

Το τι εννοούν ως τρομοκρατία οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, είναι σε όλους γνωστό. Δεν το κρύβουν. Σε τρομοκράτες αναγορεύουν κυρίως τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών. Η προσπάθειά τους για την καθυπόταξη χωρών και λαών που αγωνίζονται, είναι γνωστή. Εκφράζεται με τις πιο ανοιχτές μορφές πολιτικο-ιδεολογικής και στρατιωτικής τρομοκρατίας. Τώρα, για να προωθήσουν το στόχο τους κραδαίνουν απειλητικά το «Μαύρο Σεπτέμβρη» του 1972 στη Γερμανία.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αφορούν και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Αλλωστε το ενδιαφέρον για τη λήψη μέτρων ενάντια σ' αυτό το κίνημα δεν προέκυψε με την ανάληψη διοργάνωσης της Ολυμπιάδας. Πολύ πιο πριν οι Αμερικάνοι πιέζουν για τη λήψη ακόμα πιο αυταρχικών μέτρων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια. Κινούν τα πάσης φύσεως νήματα, αξιοποιώντας άλλωστε την πολύχρονη πείρα των μυστικών τους υπηρεσιών σε υπονομευτικές ενέργειες στο εσωτερικό άλλων χωρών και στη χώρα μας. Και κυρίως, εκμεταλλεύονται την υποτέλεια των εκάστοτε κυβερνώντων ηγετικών ομάδων στη χώρα μας και τις άλλες χώρες της ιμπεριαλιστικής τους κυριαρχίας.

Ενδοτική η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι γενικά σύμφωνη μ' αυτή την πολιτική που είναι απόρροια της ένταξης και συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Οι όποιες «αντιστάσεις» εμφανίζει, προέρχονται από τη δυναμική και απήχηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρα μας στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Χαρακτηριστικό της ενδοτικότητάς της αποτελεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που προέβαλε ότι δε θα προβεί σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σήμερα μιλά για τέτοιες, χαρακτηρίζοντάς τες ως οριακές, ενώ είναι έτοιμη να υπογράψει με χειρότερους όρους ελληνο-αμερικάνικη συμφωνία για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στόχος των ΗΠΑ είναι ο πλήρης και με νόμο έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ και όλων των νευραλγικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Οι καταγγελίες αυτές δεν προέρχονται μόνο από τους κομμουνιστές, αλλά βγαίνουν ακόμα και από τα λεγόμενα πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης της χώρας.

Η κυβέρνηση, με την πολιτική της και στα ζητήματα της λεγόμενης ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, εκθέτει σε νέους κινδύνους και πιέσεις τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας.

Αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να γίνει και ενόψει των αγώνων η χώρα ξέφραγο αμπέλι για τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών, όπου με την πρωτοκαθεδρία αυτών των ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σ' έναν ανελέητο ανταγωνισμό για την ανάληψη της ασφάλειας των αγώνων. Ανταγωνισμός που αφορά και το τεράστιο ποσό των 150 δισ. δραχμών που θα δαπανηθούν σχετικά.

Κύριος στόχος το λαϊκό κίνημα

Δεν είναι βέβαια το μόνο ή το κύριο ενδιαφέρον των ΗΠΑ (όπως προβάλλεται), η ανάληψη της ασφάλειας των αγώνων για το «ψητό» των 150 δισ. Πολιτικός τους στόχος είναι η προώθηση νέων αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και η πλήρης υποκατάσταση των ελληνικών διωκτικών αρχών. Επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός μεικτού αμερικανο-ελληνικού αστυνομικού μηχανισμού, όπου στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα καταστείλει τα λαϊκά κινήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση, όπως έχει προχωρήσει στην αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση του νέου δόγματος και δομής του ΝΑΤΟ, έτσι και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας του αστικού κράτους από τους λαϊκούς αγώνες, έχει ήδη προωθήσει την ένταξη των ελληνικών διωκτικών αρχών σε νέους αντιλαϊκούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, όπως η ΣΕΝΓΚΕΝ και η ΕΥΡΩΠΟΛ. Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ένα αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλέγμα, έχει ενισχύσει και πολλαπλασιάσει τους μηχανισμούς καταστολής στο όνομα της δίωξης του εγκλήματος.

Η προώθηση των λεγόμενων αντιτρομοκρατικών ρυθμίσεων και ο πλήρης έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ. από τη CIA - FBI θα ολοκληρώσει το αναγκαίο πακέτο των μέτρων για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Οι ΗΠΑ με αφετηρία την προετοιμασία του 2004 και με ορόσημο τη διεξαγωγή των αγώνων μέσω και της ανάληψης της ασφάλειάς τους, θέλουν να περάσουν πλέον στην πρακτική εφαρμογή των σχεδίων τους. Η πορεία προς το 2004 θα είναι πορεία αυταρχισμού και θα χρησιμοποιηθεί όλο το υπάρχουν άλλα και ένα νέο, πολύ χειρότερο από το υπάρχον νομοθετικό οπλοστάσιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση με υπόδειξη των ΗΠΑ, με άλλοθι τις 15 μέρες της τέλεσης των αγώνων.

Ο «σύμβουλος ασφαλείας»

Αυτή η προοπτική φάνηκε ακόμη από την αρχή που η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση.

Το σχετικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, αλλά και οι δηλώσεις των αρμοδίων, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Η ευθύνη της ασφάλειας των αγώνων θα είναι μόνο τύποις στην ΕΛ.ΑΣ. Και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δηλώνει - δικαιολογώντας την προσφυγή στο λεγόμενο «σύμβουλο ασφαλείας» - ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πείρα. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί την ανάθεση της ασφάλειας των αγώνων στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, που με το μανδύα του συμβούλου ασφαλείας, ιδιωτικών εταιριών κλπ, θα αλωνίζουν στην κυριολεξία στα Σώματα Ασφαλείας και στον Ελληνικό Στρατό.

Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου, ο σύμβουλος, για θέματα ασφάλειας, θα έχει υπεραρμοδιότητες στο όνομα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα είναι στη διάθεση του ξένου μάνατζερ τα αρχεία των ελληνικών διωκτικών αρχών, αλλά θα εμπλουτίζονται κιόλας, με βάση τις υποδείξεις των ξένων.

Ο ξένος μάνατζερ «πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στη διαχείριση των πληροφοριών και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των τάσεων και των απειλών που προέρχονται από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και οποιαδήποτε άλλη μορφή εγκληματικής συμπεριφοράς». Θα στηριχτεί σε διεθνή και αμερικάνικα δεδομένα, που έχουν φωτογραφίσει στη χώρα μας ποιον εννοούν τρομοκράτη. Το λαό. Η ανάθεση του «μάνατζμεντ αστυνόμευσης» σε κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών ή ιδιώτες προϋποθέτει την εκχώρηση σ' αυτούς, του δικαιώματος να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Για να είναι όμως όσο το δυνατόν πιο «αποτελεσματική» αυτή η αξιοποίηση, είναι φανερό ότι ο μάνατζερ θα απαιτεί να γνωρίζει τα πάντα γύρω από την ελληνική πραγματικότητα και τις συμπεριφορές των Ελλήνων. Είναι φανερό πού παραπέμπει αυτό. Ολα θα καλυφθούν με το μανδύα της νομιμότητας. Με διεθνή διαγωνισμό θα αναδειχτεί μια νικήτρια εταιρία, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να αποτελεί κατασκεύασμα ξένων μυστικών υπηρεσιών που θα αναλάβουν το έργο. Ανησυχία επίσης προκαλεί η χρησιμοποίηση, στο όνομα των χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούνται για την ασφάλεια, των Ενόπλων Δυνάμεων, χιλιάδων εθελοντών, αλλά και ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας.

Μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους

Πρέπει να είναι καθαρό ότι την ευθύνη για το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να την έχει αποκλειστικά η ΕΛ.ΑΣ. και το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς τη χρήση, σε καθήκοντα ασφαλείας, κανενός άλλου, πλην των αστυνομικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση μπαίνει σε επικίνδυνους δρόμους από την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τέτοιες δυνάμεις, έστω και σε δευτερεύοντα θέματα ασφαλείας.

Η χώρα μας αριθμεί ήδη περί τους 50.000 αστυνομικούς, ενώ στο σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας ο αριθμός φτάνει τις 65.000. Η ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, ότι το 2004 οι αστυνομικές δυνάμεις θα είναι 4 φορές περισσότερες στην Αθήνα, προκαλεί το λαό μας. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να καλύψουν τα ζητήματα της ασφάλειας. Αλλωστε ήδη ο υπουργός εξήγγειλε τρεις χιλιάδες ακόμη νέες προσλήψεις.

Είναι πλέον φανερές οι κυβερνητικές προθέσεις και οι διαθέσεις των ιμπεριαλιστών.Ουσιαστικά αυτήν την περίοδο εκδηλώνεται η απαραίτητη ιδεολογικο-πολιτική προπαρασκευή, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα όποια μέτρα, ώστε να νομιμοποιηθεί η κρατική βία και καταστολή.

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και η ασφαλής διεξαγωγή τους αναγορεύεται σε «εθνικό στόχο», για τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός επιδιώκει τη συστράτευση και τη συναίνεση όλων.

Ομως, όσο με τέτοιους όρους τίθεται και «λύνεται» το ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια πρέπει να νιώθει ο λαός από το επιχειρούμενο κουτσούρεμα των ελευθεριών του. Πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για την υπεράσπιση και διεύρυνσή τους για τη ματαίωση των σχεδίων των ΗΠΑ και της κυβέρνησης, που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα αυταρχικό - αστυνομικό κράτος, ενάντια στον εχθρό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ