Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ
Είδε κανείς την ... Αμερική;

To περίφημο «σκάνδαλο Μότζι» με τα στημένα παιχνίδια στο Καμπιονάτο οδεύει πλέον προς τη λήξη του. Μετά την ανακοίνωση των ποινών από την ιταλική αθλητική Δικαιοσύνη σε Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο, απομένει η τελευταία πράξη του έργου, που αφορά την απόφαση για τις εφέσεις που κατέθεσαν και οι τέσσερις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση αφορά τον υποβιβασμό των Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Λάτσιο στη Β` Εθνική, αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα (-30, -12, -7, αντίστοιχα), ενώ για τη Μίλαν που παραμένει στην πρώτη κατηγορία το αποτέλεσμα ήταν αφαίρεση βαθμών (-15) και στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αλλαγή στο «στάτους κβο»

Τουλάχιστον για το Καμπιονάτο, που φαίνεται ότι το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο, οι ποινές έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση. Ούτε ο πλέον αισιόδοξος δεν περίμενε με το «καλημέρα» της αποκάλυψης ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν τόσα μοιραία για ορισμένες ομάδες που όλα αυτά τα χρόνια είχαν τις διασυνδέσεις. Η τιμωρία, όμως, αυτών επιφέρει και μια γενικότερη αλλαγή ειδικά για το Καμπιονάτο στο λεγόμενο «στάτους κβο» που επικρατούσε. Ηδη, η Ιντερ που βρισκόταν στην αφάνεια τόσα χρόνια (παρά τα λεφτά που ξόδευε για απόκτηση παικτών) φαίνεται να είναι η νέα κυρίαρχη του παιχνιδιού. Μάλιστα, ίσως δεχτεί και δώρο ένα από τα πρωταθλήματα που αναμένεται να αφαιρεθούν από τη Γιουβέντους. Τα ίδια ισχύουν και για τη Ρόμα που με υποβιβασμένη τη δεύτερη ομάδα της πρωτεύουσας (Λάτσιο) ανακτά το πάνω χέρι στον ιταλικό ποδοσφαιρικό Νότο. Χώρια, δηλαδή, που πλέον έχουν και το ρόλο των ...καλών παιδιών.

Καθαρό έδαφος ...πρόσφορο για χορηγούς

Μια άλλη παράμετρος είναι πλέον η καθαρότητα, με την οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί (αλλά και να διαφημιστεί από τους υπευθύνους) το νέο πρωτάθλημα του Καμπιονάτο. Με την υπερηφάνεια των πρωταθλητών κόσμου, αλλά και της αμείλικτης Δικαιοσύνης, το ιταλικό πρωτάθλημα φαντάζει σαν την όαση μες στην έρημο των σκιών που διακατέχει τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ηθικά τουλάχιστον, κερδίζει το χαμένο έδαφος όλων αυτών των χρόνων που το έφεραν πολύ πίσω σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, όπως Πριμέρα Ντεβιζιόν (Ισπανία), Πρέμιερ Σιπ (Αγγλία), Σαμπιονά (Γαλλία). Και όταν όλα μοιάζουν καθαρά, τι καλύτερο για επενδύσεις....

Επόμενη μέρα ...τι;

Αν κανείς θέλει να δει την επόμενη μέρα του σκανδάλου, θα μπορούσε να πει πολλά.... Στο σύγχρονο όμως εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, το επόμενο πρωινό επί της ουσίας ίσως και να μην έχει διαφορές από το προηγούμενο βράδυ. Αντί επιλόγου, η δήλωση της «πέτρας του σκανδάλου» Λουτσιάνο Μότζι, σε συνέντευξη στην RAI-3. «Δεν είμαι Αγιος, αλλά δεν ήμουν και μαζί με Αγγέλους. Ημουν δίπλα σε διαβόλους και εάν θέλεις να επιβιώσεις θα πρέπει να γίνεις όμοιός τους. Πάντως, ούτε χθες ήταν καλύτερο το ποδόσφαιρο, ούτε και αύριο θα είναι, έστω και χωρίς εμένα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες διώξεις (2007-07-11 00:00:00.0)
Μπίζνες και σκάνδαλα (2007-02-18 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η... παρέα (2006-07-21 00:00:00.0)
Παγκόσμιες... «καμπάνες» (2006-07-15 00:00:00.0)
Εφοδος στα γραφεία... (2006-05-19 00:00:00.0)
Μουντιάλ με σφραγίδα Καμπιονάτο (1998-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ