Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Δοσοληψίες πριν τη σύλληψη

Ετσι, η τεχνολογία που γέννησε και γεννά ως σήμερα ελπίδες τεκνοποίησης σε εκατομμύρια άτεκνα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας εξελίχθηκε σε μέθοδο κατακερματισμού και εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Δημιουργήθηκαν μεσιτικές εταιρείες ωαρίων και παρένθετης μητρότητας. Ιδιωτικές κλινικές και πανεπιστημιακά ιδρύματα που αναλαμβάνουν το πλήρες «πακέτο» ευγονικής αναπαραγωγής.

Μπροστά τους, το μαύρο εμπόριο αγοραπωλησίας νεογέννητων ωχριά. Η εμπορευματοποίηση της υπόθεσης «μωρό» ξεκινά, εδώ και χρόνια, πριν ακόμη τη σύλληψή του! Σπέρματα και ωάρια διατίθενται φρέσκα ή κατεψυγμένα σε ειδικές τράπεζες «της ελεύθερης αγοράς». Μήτρες ενοικιάζονται έναντι αμοιβής - και λιγότερο λόγω αλτρουισμού - από άτεκνα ζευγάρια σαραντάρηδων και πενηντάρηδων ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων.

Η Δρ. Ντέμπορα Σπαρ αναφέρει κυνικά στο βιβλίο της «The Baby Business» στοιχεία για ένα μέσο «τιμολόγιο» ευγονικής αναπαραγωγής:

  • Ενα φιαλίδιο σπέρματος κοστίζει περίπου 300 δολάρια.
  • Ωάρια με ικανοποιητικό γενετικό προφίλ από 3.000 ως 50.000 δολάρια.
  • Ενοικίαση μήτρας για κυοφορία εννιά μηνών από 20.000 ως 150.000 δολάρια (κατά περίπτωση).
  • Τεχνητή γονιμοποίηση ωαρίου και δημιουργία εμβρύου ανά κύκλο (ανά προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης) περίπου 12.000 δολάρια.

Το βρετανικό διαδικτυακό ίδρυμα «Human Genetics Alert» που ασχολείται με ζητήματα γενετικής βιοηθικής σχολιάζει πως στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες ο έλεγχος της φύσης μέσω της επιστήμης τείνει να αναπαράγει τη διαδικασία αναπαραγωγής με βιομηχανικά κριτήρια. Επισημαίνει πως ενώ η φύση, σε γενικές γραμμές, αυξάνει την ποικιλομορφία και τη βιοποικιλότητα επιτρέποντας σπανίως σε έναν τύπο να κυριαρχήσει επί των άλλων, το βιομηχανικό σύστημα ανθρώπινης αναπαραγωγής αποβλέπει στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής «συγκεκριμένου προϊόντος» με επιμονή στον «έλεγχο ποιότητας». Θεωρεί πως η αγορά «γονιμότητας και αναπαραγωγής» δεν είναι παρά ο μικρόκοσμος ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας. Η Δρ Σπαρ συμφωνεί. Αυτή η αγορά έχει, κατά τη γνώμη της, χαρακτηριστικά παγκοσμιοποιημένης οικονομίας μολονότι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης το αρνούνται... Και αυτό γιατί, η αγορά ευγονικής αναπαραγωγής, διαθέτει:

1. «Τεχνολογία» και υπηρεσίες» (Π.χ. κατασκευή τεχνητών ορμονών γονιμότητας, ειδικών φαρμάκων και τεχνολογιών γενετικής διάγνωσης).

2. «Εκμετάλλευση ανανεώσιμων φυσικών πηγών» (π.χ. συλλογή σπέρματος και ωαρίων)

3. «Διεθνές εμπόριο»: (Δημιουργία και υιοθεσίες μωρών στην αλλοδαπή)

4. «Κτηματομεσιτικά» γραφεία (π.χ. παρένθετη μητρότητα)

5. Μακροπρόθεσμες «επενδύσεις» (π.χ. κατάθεση ωαρίου, σπέρματος και κατάψυξη εμβρύου σε ειδικές τράπεζες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ