Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το αδιέξοδο των σκουπιδιών

Η φωτιά που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στη χωματερή των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης και «ξερνά» συνεχώς πλήθος τοξικών ουσιών, υπογραμμίζει το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα μας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενα ζήτημα που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την υγεία των κατοίκων. Στο ίδιο αδιέξοδο, άλλωστε, έχει φτάσει προ πολλού και η Αττική, με την υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων, τον περιφερειακό σχεδιασμό να παραμένει μετέωρος, αλλά και μονομερής, θεωρώντας και πάλι την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου ως το μοναδικό σκουπιδότοπο ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που οφείλεται τόσο στη συνειδητή απραξία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση - μαζί και του ΣΥΝ - που αβαντάρουν τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Ολοι αυτοί, αντί να εφαρμόσουν έναν εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό στη βάση: Της μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των παραγόμενων απορριμμάτων. Της κατάργησης και αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. Της ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς με μηχανική αποκομιδή και Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Της ανάκτησης χρήσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή. Της μηχανικής ανακύκλωσης με ανάκτηση καυσίμου και εδαφοβελτιωτικών υλικών. Της τελικής διάθεσης και υγειονομικής ταφής των υπολοίπων σε ασφαλείς περιβαλλοντικά και υγειονομικά χώρους... κλείνουν διαρκώς το μάτι στην καύση, την πυρόλυση και άλλες επικίνδυνες και πανάκριβες μεθόδους.

Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαία η προτίμηση που δείχνουν προς αυτές τις καρκινογόνες μεθόδους διαχείρισης, αφού προσφέρονται στην ιδιωτικοποίηση και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση και αυτού του τομέα. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση «δουλεύουν» συστηματικά, τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές «λόμπι» των εταιριών της καύσης. Ποιος ξεχνά ότι πριν λίγα χρόνια ο διευθυντής της ΕΕ Βερστρίγκε περιόδευε ανά την Ελλάδα προπαγανδίζοντάς τη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι και από πολιτική άποψη, τόσο η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (ΠΑΣΟΚ), όσο και ο νυν (ΝΔ), αλλά και η τέως δήμαρχος Αθηναίων (ΝΔ) και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (ΣΥΝ) ομονοούν, αφού με έμμεσο ή άμεσο τρόπο δηλώνουν υπέρ των μεθόδων της καύσης. Ο ίδιος ο τεχνικός διευθυντής του ΕΣΔΚΝΑ μίλησε πρόσφατα για νέα αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού και για ανάθεση μελέτης που θα προβλέπει την κατασκευή με ΣΔΙΤ δέκα εργοστασίων καύσης στην Αττική! Εκείνο που δε λένε όλοι αυτοί, είναι πως, εκτός των άλλων, θα αυξήσουν δραστικά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο λαός...

Η πολιτική δύναμη που εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια καταθέτει διαρκώς ουσιαστικές και ασφαλείς προτάσεις για την απαλλαγή της χώρας από το αίσχος αυτό των σκουπιδιών, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (τελευταία με συνέντευξη Τύπου της ίδιας της ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα το Νοέμβρη του 2004) όσο και σε επίπεδο εκπροσώπων του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι μόνο το ΚΚΕ. Είναι η μόνη δύναμη που είναι καθαρά και ξάστερα κατά της καύσης και της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της κατάργησης των φορομπηχτικών για το λαό «ανταποδοτικών τελών». Αυτό πρέπει να το γνωρίσει ο λαός και να πράξει ανάλογα, τόσο τώρα που κινδυνεύει τα σκουπίδια να παραμένουν στην πόρτα του όσο και αύριο μπροστά στην κάλπη.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αεροφωτογραφίες και στο βάθος ιδιώτες (2011-11-02 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν «λύσεις» που ρυπαίνουν και χαρατσώνουν (2009-02-22 00:00:00.0)
Και στο βάθος ιδιωτικοποίηση και καύση! (2005-12-18 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων (2005-09-29 00:00:00.0)
Πολιτική για τα... σκουπίδια! (2003-05-04 00:00:00.0)
Μηχανική ανακύκλωση η πιο ιδανική λύση (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ