Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εχθροί των ανέργων

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν προχτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία και στήριξη των ανέργων. Η στάση των κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και η επιχειρηματολογία του εκπροσώπου του ΣΥΝ στην επιτροπή, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Να αθροιστούν στα κριτήρια ψήφου των επερχόμενων τοπικών εκλογών, όπου μπορεί και πρέπει να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη στην πολιτική της ανεργίας και της συνειδητής διατήρησης των ανέργων στην ανέχεια, προκειμένου να αποτελούν δεξαμενή κέρδους για το κεφάλαιο και μέτρο πίεσης για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση», οι οποίες, όχι μόνο δεν κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία, αλλά αποτέλεσαν και αποτελούν ένα ακόμα μέσο πλουτισμού των μεγαλοεργοδοτών. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση επιδοτεί αδρά τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, τη γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας (π.χ. προγράμματα «stage»), την αθρόα χρηματοδότηση των εργοδοτών προκειμένου να ριχτεί στάχτη στα μάτια των ανέργων. Μέτρα για την εφαρμογή των οποίων συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ταύτιση των δυο κομμάτων και στο θέμα της ανεργίας.

Τα κόμματα του κεφαλαίου με την πολιτική τους γεννούν και αναπαράγουν την ανεργία, επειδή ακριβώς η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Οι δεσμεύσεις τους, ωστόσο, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο είναι τέτοιες, που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν ούτε τα ελάχιστα μέσα για την αξιοπρεπή διαβίωση των χιλιάδων ανέργων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας, για τους οποίους η κυβέρνηση μετέτρεψε μέσα σε μια νύχτα την τροπολογία για πρόωρη συνταξιοδότηση, σε παροχή «ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης». Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε νέα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, γενίκευση της μερικής απασχόλησης.

Το τελευταίο νομοθετικό εφεύρημα της κυβέρνησης είναι το λεγόμενο «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ενα ταμείο φιλοδωρημάτων, που καλύπτει ελάχιστους από τους ανέργους και τους δένει ακόμα πιο σφιχτά με τα προγράμματα των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση». Με τη δημιουργία του Ταμείου, συμφωνεί και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι θέσεις της οποίας ταυτίζονται και στο ζήτημα της ανεργίας με τον πυρήνα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ, από την πλευρά του, ταυτίζει θολά και μόνο στα λόγια τον καπιταλισμό με την ανεργία και ασκεί κριτική στην πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους. Αντ' αυτού, προτείνει το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που λίγο απέχει από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι όλοι τους υπόλογοι απέναντι σε εργαζόμενους και ανέργους και σαν τέτοιοι πρέπει να τιμωρηθούν. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την ανεργία και το κράτος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την ουσιαστική προστασία τους. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι διεκδικήσεις τους, στο πλαίσιο ενός ταξικού αγώνα που θα θέσει τέρμα στην εξουσία του κεφαλαίου και τα συμπτώματά της, όπως η ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ