Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
Λογιστικά «παιγνίδια» αποπροσανατολισμού

Την Τρίτη θα συνέλθει κατά πάσα πιθανότητα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να αποφασίσει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της πενταετίας 2006 - 2010.

Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ένα λογιστικό παιχνίδι γύρω από το ύψος των νέων εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης ανέφερε χτες ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς την πενταετία 2006 - 2010 θα φθάσουν τα 11,390 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές), ωστόσο από το ποσόν αυτό τα 8,400 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ετσι, το ποσόν που μένει για νέους εξοπλισμούς είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές ΚΥΣΕΑ δε θα αποφασίσει για εξοπλισμούς αξίας «μόνο» 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά το ποσόν αυτό θα αφορά απλά και μόνο την προκαταβολή που θα καταβληθεί την περίοδο 2006 - 2010 για τους νέους εξοπλισμούς. Κατά συνέπεια, η ατζέντα είναι ανοιχτή για αγορές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που η αποπληρωμή τους θα μετακυλίεται στις επόμενες πενταετίες.

Συνολικά, οι εξοπλιστικές δαπάνες για τη δεκαετία 2006 - 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται να φθάσουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 τρισ. δραχμές), συμπεριλαμβανομένων στο ποσό αυτό και των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι τα χρέη για προηγούμενους εξοπλισμούς.

Πάντως, τα λογιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης και ο δικομματικός καυγάς για διαδικαστικά ζητήματα, δεν μπορεί να συγκαλύψουν το ουσιαστικό πρόβλημα που συνδέεται με το χαρακτήρα των εξοπλισμών, οι οποίοι είναι μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και υπαγορεύονται από τις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης.

Με τους εξοπλισμούς αυτούς υποθηκεύεται η χώρα και τίθεται υπό την ομηρία των πολυεθνικών εταιρειών του πολέμου, κυρίως αμερικανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα για την πενταετία 2001 - 2005 είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Τα στοιχεία που αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών, προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ