Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μια ακόμη πλευρά της επίθεσης

Αποκαλυπτικό για την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων το παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων

Η αντιασφαλιστική πολιτική, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της οποίας διαγκωνίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντανακλάται και στην υποστελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων, που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση, η οποία επικρατεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), όπου το 50% των εργαζομένων δουλεύουν με «ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως εξηγεί στο «Ρ» ο Πέτρος Βαμβακάς, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και της διοίκησης του ΤΕΑΥΕΚ, λόγω της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα και ...20 μήνες (!) μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, μέχρι να εισπράξουν την πρώτη σύνταξη.

Η Ελευθερία Καστρινού, συνταξιούχος του κλάδου, καταγγέλλει ότι, αν και έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει εισπράξει το μηνιαίο οικογενειακό επίδομα, όχι μόνο μέσα στο 2006, αλλά ούτε και το 2005! Πρόκειται για επίδομα που χορηγείται κανονικά σε μηνιαία βάση, σε όσους γονείς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι 80-85 από τις συνολικά 160 περίπου οργανικές θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Στις υπόλοιπες απασχολούνται εργαζόμενοι από προγράμματα STAGE, για 6 ή 8 μήνες. Η κατάσταση αυτή αντανακλά την «τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα τη συχνή καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, στην καταβολή επιδομάτων κτλ.», τονίζει ο Π. Βαμβακάς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των αρμοδίων είναι πως, για να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα μηχανογράφησης στην υπηρεσία, χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια.

Η άθλια κατάσταση αναδεικνύει ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης οδηγούν όχι μόνο στο πετσόκομμα εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, αλλά και στην ανεπαρκή εξυπηρέτηση όσων απευθύνονται σε αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς οι «ελαστικοί» υπάλληλοι απολύονται και αντικαθίστανται από νέους, πριν καταφέρουν καν να μάθουν το αντικείμενο της δουλιάς.


Α.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ