Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη δίνη αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Η... ευρωενωσιακή πορεία της Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει να κάνει ορατές τις συνέπειες στην ήδη δύσκολη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζωή στη γείτονα χώρα. Η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε βάρος των Τούρκων εργαζομένων αντανακλάται στο νέο νόμο «για την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Γενική Ιατρική Ασφάλεια» που πρόσφατα επικύρωσε το Κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος ευθυγραμμίζεται με το δόγμα περί «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας -ανταγωνιστικότητας» που προωθεί κάθε διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός (π.χ. ο ΟΟΣΑ του οποίου είναι μέλος και η Τουρκία), όπως έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο:

  • Ανεβαίνουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που φτάνουν πλέον στα 65, για άνδρες και γυναίκες. Καταργείται η χρονική διαφορά (2 χρόνια) στη συνταξιοδότηση της εργαζόμενης γυναίκας.
  • Συνεχίζεται η σταδιακή παράταση του εργάσιμου βίου, όπως έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το 1999, οι εργαζόμενες κατοχύρωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης - με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 5.000 ενσήμων - στα 20 χρόνια εργασίας, οι εργαζόμενοι αντίστοιχα στα 25 χρόνια. Μετά το 1999, ορίστηκαν ως κατώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 58 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες.
  • Ο νέος νόμος ανεβάζει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων που χρειάζεται να συγκεντρώσει κανείς για να συνταξιοδοτηθεί από τα 7.000 στα 9.000. Μέχρι το 1999, το όριο ήταν στα 5.000.
  • Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων, όπως έχει γίνει 14 (!) ακόμα φορές μέσα στα τελευταία 6,5 χρόνια. Η νέα αύξηση υπολογίζεται στο 33%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης - από το 1999 - περίπου στο 1,8%.

Με το νέο νόμο χάνουν ουσιαστικά το δικαίωμα στη σύνταξη όσοι καλύπτουν θέσεις μερικής, εποχιακής και «ελαστικής» απασχόλησης, αφού είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Μόνο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» - δεν καταγράφονται πουθενά - υπολογίζονται στα πέντε εκατομμύρια. Ενώ οι άνεργοι καλύπτουν το 19% του πληθυσμού.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ