Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ
«Χέρι - χέρι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ των συμφερόντων της ΠΑΕ

«Ο δημόσιος και δημοτικός χώρος δεν πρέπει ούτε να ενοικιάζεται, ούτε να πωλείται και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να εκχωρείται σε ΑΕ», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Η απόλυτη συμφωνία, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην παράδοση 220 στρεμμάτων του Ελαιώνα στην περιοχή του Βοτανικού στα ιδιωτικά - επιχειρηματικά συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διαπιστώθηκε, για μια ακόμη φορά, στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Η μόνη παράταξη που εξέφρασε τη διαφωνία της σε αυτή την εξέλιξη ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» μέσω του επικεφαλής της και υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Χαλβατζή.

Στο συμβούλιο έγινε ενημέρωση από τη διοίκηση, για το θέμα του γηπέδου και της λεγόμενης «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας», η οποία όμως είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα, αφού - όπως διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής - «όλα έχουν ήδη αποφασιστεί». «Οι παλιές αποφάσεις», σημείωσε, «ανατρέπονται και οι προοπτικές για υψηλό πράσινο στην περιοχή του Βοτανικού εξαφανίζονται. Ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου θα πέσουν σε μια πόλη, που δε χωρά άλλο τσιμέντο. Θα υπάρξουν τεράστια οφέλη σε μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Ενδεικτικό της συζήτησης που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ότι όλοι οι ομιλητές της πλειοψηφίας, ο δήμαρχος Θόδωρος Μπεχράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης, καθώς και ο Κώστας Παταβούκας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, συμφωνούσαν πως το έργο αυτό είναι «μεγάλης κλίμακας», πως θα αποτελέσει «ατμομηχανή» για την ανάπτυξη της περιοχής, πως «κερδίζουν όλοι» (!). Αναλώθηκαν να λένε ξανά και ξανά ότι πρόκειται για «ιστορική ευκαιρία». Επιχείρησαν να εξισώσουν το συμφέρον της ΠΑΕ ΠΑΟ με αυτό των εργαζομένων της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία, που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, το έργο θα κοστίσει περίπου 162,6 εκατ. ευρώ. «Αυτά τα κονδύλια», επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, «λείπουν από κοινωνικά έργα, από δράσεις και παρεμβάσεις που θα ανακούφιζαν τους εργαζόμενους, τους νέους, τα παιδιά, την τρίτη ηλικία».

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, στα 220 στρ. στο Βοτανικό, θα κατασκευαστούν γήπεδο 40.000 θέσεων που θα εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια η ΠΑΕ ΠΑΟ, κλειστό γυμναστήριο, δύο πάρκινγκ και φυσικά εμπορικές επιχειρήσεις. Και σε όλα αυτά, η ΠΑΕ δε θα βάλει - σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα σχέδια - ούτε ένα ευρώ. «Παραχωρούμε 220 στρ. από τα οποία το 77% της έκτασης είναι για εμπορικές χρήσεις. Εδώ, δεν πρόκειται για γήπεδο. Το γήπεδο που θα κατασκευαστεί αφορά σε ένα μικρό μέρος του διατιθέμενου χώρου. Το κύριο είναι η κατασκευή τεραστίων εμπορικών κέντρων με σκοπό το κέρδος».

«Ολα αυτά (σ.σ.: η εκχώρηση των 220 στρ.)», συνέχισε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, «σχετίζονται με την εμπορευματοποίηση της γης, με σκοπό το μέγιστο κέρδος και δεν έχουν καμιά σχέση με γηπεδικές ανάγκες ή έχουν ελάχιστη σχέση». Και τόνισε: «Ως "Συμπαράταξη" υποστηρίζουμε ότι ο δημόσιος και δημοτικός χώρος δεν πρέπει ούτε να ενοικιάζεται, ούτε να πωλείται και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να εκχωρείται σε ΑΕ».

«Τα τελευταία χρόνια», επισήμανε στη συνέχεια, «έγιναν πολλές μεταβιβάσεις οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή. Κάποιοι απόχτησαν μεγάλες εκτάσεις με ελάχιστο τίμημα. Κι αυτοί, λοιπόν, από τη μια στιγμή στην άλλη, θα πολλαπλασιάσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Ας μην μιλάμε για όφελος των εργαζομένων, του λαού. Τα οφέλη είναι και θα είναι για το κεφάλαιο»...

Τέλος, αναφερόμενος στο χώρο της Λεωφ. Αλεξάνδρας, επισήμανε ότι η πρόταση για υπόγειο γκαράζ στο χώρο, αναιρεί τις διακηρύξεις για πράσινο και πρότεινε, δύο από τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας, να γίνουν δημοτικοί ξενώνες ή να μεταφερθούν εκεί διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» το οποίο ασφυκτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ