Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία

Συνάντηση με τον πρέσβη του Λιβάνου, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη του Λιβάνου
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη του Λιβάνου
«Οταν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν κατακτητικό και άδικο πόλεμο δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Η λύση είναι μία: Να σταματήσει το Ισραήλ την επιδρομή. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτή». Τα παραπάνω τόνισε κατηγορηματικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αθήνα, Ουίλιαμ Χαμπίμπ.

Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε, επίσης: «Το ζήτημα είναι οι σύμμαχοι του Ισραήλ, αυτοί που χρησιμοποιούν το Ισραήλ ως προκεχωρημένο φυλάκιο σε βάρος του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, των λαών της Μ. Ανατολής. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, με τα σημερινά δεδομένα, στη διάσκεψη της Ρώμης που θα ακολουθήσει. Πολύ φοβούμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη και ως εκδήλωση συμπάθειας ή και ανοχής προς την ηγεσία του Ισραήλ. Μας βρίσκει αντίθετους η λύση που προτείνεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για ΝΑΤΟική παρουσία στο Ν. Λίβανο. Είναι σαν να βάζεις το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Επομένως, ήρθε η ώρα της πίεσης των λαών πάνω στις κυβερνήσεις, ήρθε η ώρα της πιο πλατιάς συμπαράστασης και από μακριά, αλλά και με βοήθεια και επισκέψεις στο Λίβανο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ο όρος ειρηνευτική δύναμη δε λέει τίποτα. Από το 1990, δυστυχώς, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παίρνουν το μέρος του ενός, συνήθως του επιτιθέμενου. Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή. Αν υπήρχε ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα βοηθούσε το λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, τότε βεβαίως θα θέλαμε την ελληνική συμμετοχή».

Τώρα είναι καλύτερα απ' ό,τι αύριο

Ο πρέσβης του Λιβάνου, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, δήλωσε συγκινημένος από την επίσκεψη αλληλεγγύης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από την έκφραση αλληλεγγύης του ελληνικού προς το λιβανέζικο λαό. «Πριν δυο βδομάδες ο Λίβανος ήταν μια ήσυχη προσβάσιμη χώρα. Ο διάλογος εξελισσόταν θετικά ανάμεσα σε όλες τις φατρίες στο Λίβανο. Πολλά θέματα ήταν στο τραπέζι του διαλόγου, ένα από αυτά ήταν η ανάκτηση ενός μέρους του εδάφους μας από την ισραηλινή κατοχή, ένα άλλο ήταν το θέμα των όπλων της Χεσμπολάχ. Δεν πιστεύω ότι το να καταστραφεί ο Λίβανος θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε ο πρέσβης, θυμίζοντας ότι γνωρίσαμε και παλιότερα πολέμους γι' αυτό το σκοπό που το αποτέλεσμά τους ήταν να εμφανιστούν περισσότερες «ομάδες» μετά τον πόλεμο κι αυτό δεν είναι λύση.

«Ηρεμα και με μετριοπάθεια, θα έλεγα ότι η λύση είναι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Τώρα είναι καλύτερα απ' ό,τι αύριο. Ο,τι συμβεί αύριο, πιστεύω ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο πρέσβης και έκανε έκκληση «αφήστε μας να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, χωρίς καμιά παρέμβαση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι αν δεν υπήρχαν οι Λιβανέζοι κρατούμενοι στο Ισραήλ από το 1980, αν δεν ήταν κατειλημμένο ένα τμήμα του λιβανέζικου εδάφους από το Ισραήλ, καμιά δικαιολογία δε θα δινόταν στη Χεσμπολάχ να κάνει τίποτα. Και αναρωτήθηκε γιατί δίνεται αυτή η δικαιολογία.

«Σταματήστε τον πόλεμο, αν πράγματι νοιάζεστε γι' αυτή την περιοχή, αν πράγματι νοιάζεστε για τον πληθυσμό, για τους αθώους ανθρώπους, αν πράγματι νοιάζεστε για οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση. Κάθε μέρα πολέμου καθιστά την οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση πιο δύσκολη, ακόμα και αδύνατη», κατέληξε ο Ουίλιαμ Χαμπίμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ