Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Λόγια κενά περιεχομένου οι θριαμβολογίες περί δημοκρατίας

Συμπληρώθηκαν χτες 24 Ιούλη, 32 χρόνια από την πολιτική μεταβολή που σημειώθηκε με την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και την αντικατάστασή της από πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή. Αυτή η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα καθιερώθηκε να αποκαλείται μεταπολίτευση.

Η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών στις 23 Ιούλη έπεσε κάτω από το βάρος της προδοσίας, που διέπραξε στην Κύπρο, για να παραδώσει τη θέση της στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή, που ήρθε για το σκοπό αυτό από το Παρίσι. Η χουντική ηγεσία, με οδηγίες της Ουάσιγκτον και των άλλων ηγετικών ΝΑΤΟικών κύκλων, ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συντηρητικούς αστούς πολιτικούς, με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 32 χρόνια από την πτώση της χούντας:

«Η σημερινή πραγματικότητα, 32 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν αναγνωρίζονται, ενώ ακόμα και τα στοιχειώδη βάλλονται ανελέητα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Επομένως, οι θριαμβολογίες περί δημοκρατίας αποτελούν λόγια κενά περιεχομένου, που συγκαλύπτουν την εκμετάλλευση και καταπίεση της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Το συμπέρασμα είναι ένα και σαφές: Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δεν μπορούν να καλυφθούν στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της, και για την άνθηση των λαϊκών δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η επέτειος γιορτάστηκε χτες με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στον «ακήρυχτο πόλεμο στο Λίβανο» κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να ξεφύγει από την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Αποδοκίμασε έμμεσα τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η διεθνής κοινότητα πίστεψε ότι η λογική της συλλογικής τιμωρίας δε θα επέστρεφε ξανά». Απέφυγε όμως στο διά ταύτα να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από το Λίβανο..

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, με αφορμή την παρουσία Κύπριων μαθητών, είπε ότι «οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα από μας τι σημαίνει διχοτόμηση και κατοχικός στρατός και προσβλέπουν την ημέρα που το νησί θα επανενωθεί και θα ευημερήσει χωρίς διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα».

Ο πρωθυπουργός

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι «η ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία», δηλαδή η παραπέρα ισχυροποίηση του κεφαλαίου και η ενίσχυση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, αποτελούν το σύγχρονο νόημα της «Δημοκρατίας».

Επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι «πλοηγός της πορείας μας στη νέα εποχή είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», ταυτίζοντας ακόμα μια φορά την κοινωνία με την πλουτοκρατία.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε μήνυμά του επισημαίνει τη «σταθερή δημοκρατική πορεία» και τους «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» όπως και την ενίσχυση του κύρους και της «παρουσίας της χώρας μας στην ΕΈ και την περιοχή», ενώ ο ΣΥΝ αναφέρεται στους αγώνες για μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, αντιμετώπιση των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αλλά και για «στέριωμα των κατακτήσεων της κοινωνικής δημοκρατίας», «διεύρυνση της πολιτικής δημοκρατίας» κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ