Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές για μαθητές

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας», σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προχώρησαν στον προγραμματισμό ειδικών πρωινών προβολών αποκλειστικά για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα με τίτλο «Πρώτη Ωρα: Σινεμά», που θα ξεκινήσει την ερχόμενη σχολική χρονιά, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες, ώστε να εντάσσονται στο εκπαιδευτικό χρονοδιάγραμμα, σε αίθουσες με σύγχρονες οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις. Στη διάθεση του προγράμματος θα βρίσκεται το δίκτυο αιθουσών «Filmcenter» και οι δημοτικοί κινηματογράφοι, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μαθητών από σχολεία όλων των περιοχών της πρωτεύουσας.

Πριν από κάθε προβολή θα προηγείται εισαγωγή για το θέμα και την τεχνοτροπία της ταινίας, καθώς και για το δημιουργό της, από κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθεί συζήτηση.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (Οκτώβρης 2006) και θα διαρκέσουν μέχρι τη λήξη της (άνοιξη του 2007). Για τη σχολική περίοδο 2006-2007 το πρόγραμμα αυτό θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Σχεδιάζονται 50 προβολές στην Αθήνα και 20 στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα). Προβλέπεται ακόμη να γίνουν τρεις προβολές σε απομακρυσμένες περιοχές (Ιθάκη, Αστυπάλαια και Σουφλί).

Στόχος είναι η κάλυψη όλης της περιφέρειας, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθούν κάθε χρόνο μία, τουλάχιστον, ποιοτική ταινία. Η επιλογή των ταινιών έγινε από πενταμελή επιτροπή, η οποία στελεχώθηκε από τους: Χρήστο Μήτση, Ορέστη Ανδρεαδάκη, Τάσο Μπουλμέτη, Θέμιδα Μπαζάκα, Ρόμπυ Εκσιέλ. Οι ταινίες επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια, ώστε να μην περιέχουν σκηνές βίας και να έχουν επιμορφωτικό περιεχόμενο. Αποτελούν δημιουργίες που διαπνέονται από ανθρωπιστικό πνεύμα και θα ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε διάφορα κοινωνικά - και όχι μόνο - ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ