Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΒΕ
Εχθρός τους οι γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας

Με Επερώτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ ελέγχει την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή συνεχίζει (όπως το ΠΑΣΟΚ) την εφαρμογή πολιτικών που επιταχύνουν τον εκτοπισμό των μικρών επιχειρήσεων από την αγορά και την παραγωγή

Από πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή των ΕΒΕ της Αθήνας
Από πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή των ΕΒΕ της Αθήνας
Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί το ΚΚΕ, επειδή με την προσήλωσή της στην εφαρμογή μιας πολιτικής - που είναι φιλική στα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά εχθρική για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους (ΕΒΕ) - οξύνει τα οικονομικά και άλλα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και τις οδηγεί μια ώρα νωρίτερα στη χρεοκοπία και τον αφανισμό. Με σχετική Επερώτηση η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή, το ΚΚΕ ελέγχει την κυβέρνηση επειδή - παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη σημασία των μικρών επιχειρήσεων - συνεχίζει να εφαρμόζει απέναντι στους ΕΒΕ την ίδια με το ΠΑΣΟΚ εχθρική και καταστροφική πολιτική.

Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης του ΚΚΕ, η οποία υπογράφεται από 11 βουλευτές του Κόμματος και απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, είναι το ακόλουθο:

«Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σημασία των μικρών επιχειρήσεων - αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, οι ιδιοκτήτες τους ζουν καθημερινά την ολοένα και μεγαλύτερη εκτόπισή τους από την αγορά και την παραγωγή.

Μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, αξιοποιώντας τη σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, (ασυδοσία στο ωράριο λειτουργίας, αυθαιρεσία στον καθορισμό των τιμών, στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές κ.ά.), καταπνίγουν μικρέμπορους και μικροεπαγγελματίες, ενώ οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αναγκάζουν και τις τελευταίες μικροβιοτεχνίες να κλείσουν.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, έρχονται και οι Δήμοι και Νομαρχίες, ειδικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, να κηρύξουν σε διωγμό τους βιοτέχνες και να τους εκδιώχνουν από τους χώρους που είχαν χρόνια τώρα ασκήσει τη δραστηριότητά τους, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο για τη μετεγκατάστασή τους. Από την άλλη όμως σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, παραχωρούν δωρεάν σε μεγαλομετόχους ποδοσφαιρικών ομάδων τεράστιες εκτάσεις, όχι μόνο για γήπεδα, αλλά και για να ασκήσουν εμπορικές δραστηριότητες σε χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν βιοτεχνικά πάρκα.

Ακόμη στο φοροκυνηγητό της κυβέρνησης έχει προστεθεί και η δυσανάλογη φορολογία των Δήμων για τέλη καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ., που πολλές φορές ξεπερνούν και το ενοίκιο ενός μικρομάγαζου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει ένα άδικο και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, φορομπηχτικό σύστημα με τους λεγόμενους Μοναδικούς Συντελεστές Κέρδους (ΜΣΚ), που αυθαίρετα καθορίζουν, όπως και τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης που υπήρχαν πριν, πόσα χρήματα θα πάρει το κράτος από τον μικροεπιχειρηματία, έχει δεν έχει κέρδη πραγματικά.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θεωρούν όπως λένε τη μικρή επιχείρηση "ραχοκοκαλιά της οικονομίας", θέσπισαν και εφαρμόζουν και τις λεγόμενες "ανέλεγκτες υποθέσεις" και τη "συνάφεια". Κάθε φορά που ανακαλύπτουν "μαύρες τρύπες" στον προϋπολογισμό, που οι ίδιες προκαλούν με τη συνεχή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, βγάζουν από το συρτάρι τις 3ετίες, 6ετίες ανέλεγκτων υποθέσεων και τις "συνάφειες" που ουσιαστικά είναι κεφαλικός φόρος και φορτώνουν τα βάρη στους μικρεμπόρους και μικροβιοτέχνες στην κυριολεξία.

Οι τράπεζες συνεχώς δυσχεραίνουν με διάφορα προσχήματα τους όρους χρηματοδότησης και ακριβαίνουν το χρήμα. Ουσιαστικά πρόκειται περί νόμιμης τοκογλυφίας και οι πτωχεύσεις καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Οι ακάλυπτες επιταγές και τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που με τυμπανοκρουσίες εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχτηκε "κούφια λόγια", χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, αφού οι επιβαρύνσεις που βάζουν οι τράπεζες, είναι περισσότερες, από ό,τι χωρίς τη μεσολάβησή του, πέραν του ότι αφορά μόνο σε 15.000 όλους και όλους μικρομεσαίους (δηλ. μεσαίους).

Η εποχή που μια μικροεπιχείρηση έκλεινε και δύο άνοιγαν, ανήκει πια στο παρελθόν. Τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα και δράσεις της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν ακουμπούν σχεδόν κανένα αυτοαπασχολούμενο ή μικρό ΕΒΕ. Εκτός και αν η κυβέρνηση θεωρεί βοήθεια, την επιδότηση με 40% της αξίας ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή για μερικούς μικροεπιχειρηματίες.

Στον απολογισμό του Β΄ ΚΠΣ 1994 -1999 από τα διάφορα προγράμματα και δράσεις δεν επωφελήθηκαν πάνω από 8.000 και το 54% των χρημάτων κατευθύνθηκε σε 652 μόνο επιχειρήσεις που κάθε άλλο παρά μικρές είναι.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας καθημερινά χειροτερεύουν και οι συντάξεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι συντάξεις πείνας. Και ενώ οι εισφορές στα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ (που συγχωνεύονται τώρα στον ΟΑΑΕ), κάθε χρόνο αυξάνονται, οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες, κάτω από τον πληθωρισμό.

Οσοι συνεταιρισμοί ή συνενώσεις (ΟΕ, ΕΕ) υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη, ουσιαστικά διώκονται, με τα αντικίνητρα που υπάρχουν, αφού οι όροι φορολόγησης όπως και οι όροι χρηματοδότησής τους, είναι απαγορευτικοί για τη λειτουργία τους.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

  • Γιατί διατηρεί ένα άδικο φορολογικό σύστημα για τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες και εμπόρους -? βιοτέχνες.
  • Γιατί επιτρέπει την τοκογλυφία από τις τράπεζες.
  • Γιατί δεν παίρνει μέτρα, αν όχι να καταργήσει, τουλάχιστον να περιορίσει την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Γιατί επιμένει στα αντικίνητρα για συνενώσεις οικογενειακών επιχειρήσεων και συνεταιρισμούς που θα μπορούσαν να είναι μια μορφή άμυνας για τους μικρούς ΕΒΕ.
  • Γιατί δεν προχωράει στη θέσπιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αύξηση των κατώτερων συντάξεων στους ασφαλισμένους».

Το παραπάνω κείμενο της Επερώτησης, υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος: Νίκο Γκατζή, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστη Κολοζώφ, Παναγιώτη Κοσιώνη, Βέρα Νικολαΐδου, Ελπίδα Παντελάκη, Σταύρο Σκοπελίτη, Αντώνη Σκυλλάκο, Αγγελο Τζέκη, Τάκη Τσιόγκα και Γιώργο Χουρμουζιάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ