Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις πλάτες των ανέργων...

Ούτε ευρώ δεν αφήνει ο ΣΕΒ να πέσει κάτω από το τραπέζι, στο οποίο οι βιομήχανοι ξεκοκαλίζουν τους πακτωλούς των επιδοτήσεων και των κονδυλίων σε βάρος εργαζομένων και ανέργων. Με χτεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Απασχόλησης, ο ΣΕΒ προτείνει την ίδρυση «ενός Οργανισμού Κοινωνικής Στήριξης για τους άνεργους, τη συνδιαχείριση και ευθύνη του οποίου θα έχουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι». Η πρόταση έρχεται σε απάντηση των κυβερνητικών σχεδίων για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία πρόσφατα συμφώνησε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Με απλά λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση ενός ταμείου φιλοδωρημάτων για να κλείσει το στόμα των ανέργων και να συγκαλύψει την εξαθλίωση, οι βιομήχανοι έρχονται να βάλουν φρένο στην... ανεξέλεγκτη διανομή ακόμα και αυτών των πενιχρών κονδυλίων για τους άνεργους. Τονίζουν μάλιστα ότι «ένα νέο ταμείο με αδιευκρίνιστη χρηματοδότηση, απλά θα προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο γραφειοκρατικό σύστημα και θα σπαταλήσει πολύτιμους πόρους χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας».

Η θέση του ΣΕΒ είναι σαφής: «Χρήμα των εργαζομένων που δεν καταλήγει στις τσέπες μας είναι ανώφελη σπατάλη». Και πώς να μην τη λογαριάζουν σαν τέτοια, αφού τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση τους μπούκωσαν με ζεστό χρήμα, στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, με το πρόσχημα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας. Αλλά ακόμα και το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης, την ίδια στόχευση εξυπηρετεί, αφού για να δικαιούται κανείς ακόμα και αυτό το πενιχρό και μικρής διάρκειας επίδομα πρέπει πρώτα να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές μορφές ημιαπασχόλησης, επιδοτούμενης εργασίας, συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και πάει λέγοντας...

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι στο όνομα των ανέργων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συναγωνίζονται για τον τρόπο με τον οποίο πιο αποτελεσματικά θα γεμίσουν τις τσέπες των εργοδοτών. Γι' αυτό και πρέπει να πάρουν απάντηση, χωρίς καμιά επιείκεια. Στα σκουπίδια η πρόταση της κυβέρνησης, εκεί και η πρόταση του ΣΕΒ. Μόνος δρόμος, η διεκδίκηση μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, όπως αυτά που προτείνει το ΠΑΜΕ, παράλληλα με την ένταση της πάλης για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννάει την ανεργία.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ