Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για επέμβαση

Στη διάσκεψη της Ρώμης που αποφασίζει τρόπους στήριξης του Ισραήλ, συμμετέχει, μετά από δικό της αίτημα, η ελληνική κυβέρνηση - Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση, αφήνει η Ντ. Μπακογιάννη

Στις διαβουλεύσεις για την αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Λίβανο εμπλέκεται ενεργά η κυβέρνηση Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τη βούλησή της για συμμετοχή σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής χτες τη συμμετοχή της στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη, με εξόφθαλμο στόχο τη στήριξη του Ισραήλ να επιβάλει «μόνιμη ειρήνη» στην περιοχή, δηλαδή την εξόντωση της Χεζμπολάχ και την επιβολή κυβερνήσεων - ανδρεικέλων σε Λίβανο και Συρία.

Τον όρο «οριστική ειρήνη» χρησιμοποίησε και η Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να περιγράψει τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ταυτιζόμενη απόλυτα με τη φρασεολογία της Κοντολίζα Ράις που και χτες έκανε λόγο για «μόνιμη ειρήνη». Με άλλα λόγια πρόκειται για το στόχο για «νέα Μέση Ανατολή» στην οποία αναφέρεται συχνά τελευταία η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ντ. Μπακογιάννη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χτες, ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και εκλήθη» στη διάσκεψη της Ρώμης για το Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟική επέμβαση στο Λίβανο, η υπουργός Εξωτερικών άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περιοριζόμενη απλά να επισημάνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, αποκλείοντας στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει. «Αυτό είναι πολύ πρόωρο ακόμα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε «ειρηνευτική αποστολή». «Θα εξαρτηθεί από το τι είδους ειρηνευτική αποστολή, με ποιες προϋποθέσεις, με τι εντολή, από ποιον οργανισμό, από ποιον φορέα», συμπλήρωσε. Επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε καμία ένδειξη σοβαρή για ένα τέτοιο θέμα. Γίνονται συζητήσεις. Μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο, βέβαια, θα σας ενημερώσουμε», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την κυβέρνηση το όλο θέμα είναι θέμα μεθόδευσης για τη συμμετοχή...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «τέτοιο αίτημα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «υπάρχει μία συζήτηση αλλά περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί, και πάντα υπό την ομπρέλα ενός διεθνούς οργανισμού», αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν εννοεί τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ...

Κ. Καραμανλής: Λεπτοί χειρισμοί

Στη διαδικασία και στον χειρισμό του θέματος επικέντρωσε την παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως επί της ουσίας. Χρησιμοποιώντας τον «ουδέτερο» όρο «κρίση στο Λίβανο», ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, καθώς, εκτός όλων των άλλων, εξελίσσεται στην περιοχή μας. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση από καμία χώρα και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και για τα παρεπόμενα της κρίσης, μεταξύ των οποίων, η αύξηση του ρεύματος των προσφύγων και η ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων» (!).

Παράλληλα πρόβαλε την αποστολή, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, μεταφορικών μέσων ώστε να μεταφέρουν Ελληνες και ξένους υπηκόους από το Λίβανο. Την πλευρά αυτή ανέδειξε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης η Ντ. Μπακογιάννη, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι τη συνδέει με τη συνολικότερη «παρουσία» στην περιοχή. «Πρώτος στόχος της χώρας μας είναι να συνεχίσει την πολιτική την οποία ξεκίνησε από τις πρώτες χώρες, την πολιτική της ανθρωπιστικής παρουσίας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «αυτό το οποίο προέχει είναι ο συντονισμός της ΕΕ». Ταυτόχρονα, όμως, φρόντισε να επισημάνει ότι «παραμένουμε σταθεροί στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας για τα σημεία εκείνα της πολιτικής τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν για να υπάρξει οριστική ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για εμπλοκή (2006-08-17 00:00:00.0)
Πάμε να αφοπλίσουμε τους μαχητές του Λιβάνου (2006-08-06 00:00:00.0)
«Πρωταγωνιστικός» ρόλος στον Γ. Σουφλιά (2001-04-05 00:00:00.0)
Συνέδριο ανακύκλωσης αδιεξόδων (2001-03-27 00:00:00.0)
Προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές (2000-02-11 00:00:00.0)
"Εμείς δεν υπονομεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις" (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ