Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΘΗΝΑ
Με τους λαούς που αντιστέκονται

Σε μία ακόμη οργισμένη και συνάμα μαχητική κινητοποίηση προχώρησαν χτες βράδυ στην Αθήνα Ελληνες εργαζόμενοι και νεολαίοι, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι εργαζόμενοι που ζουν στη χώρα μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΑΣ, της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της «Συμπαράταξης» και πλήθος άλλων μαζικών φορέων, για να καταδικάσουν τη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες βδομάδες το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού.

Με δύο τεράστιες σημαίες, μια λιβανέζικη και μια παλαιστινιακή, να βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, οι συγκεντρωμένοι λίγο μετά τις 7 το βράδυ ξεκίνησαν - από το Πολεμικό Μουσείο και με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «ΕΞΩ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟ» - με πορεία προς την αμερικάνικη και εν συνεχεία την ισραηλινή πρεσβεία, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και της Παλαιστίνης. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών», «Λαοί του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες το βράδυ, ήταν μόνο μερικές λέξεις που είχαν στόχο να δώσουν κουράγιο στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, να στείλουν το μήνυμα στις ΗΠΑ και τους υπηκόους τους ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Πίσω από τα κρουστά που δίνουν το ρυθμό στην πορεία ακολουθεί το θεατρικό δρώμενο του Τομέα Καλλιτεχνών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ: «Αλυσοδεμένοι» με αντλίες βενζίνης Αραβες βαδίζουν υπό την απειλή των όπλων από Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς ιμπεριαλιστές. Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία, σταματά για λίγο και το σύνθημα δονεί την ατμόσφαιρα «ΝΑΤΟ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», υποδεικνύοντας τους ηθικούς αυτουργούς της γενοκτονίας του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού.

«Η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη και από τη ζωή μας»

Αμέσως μετά η πορεία ξεκινά με τον ίδιο παλμό και δυναμισμό για την ισραηλινή πρεσβεία. Με το που σουρουπώνει, νεολαίοι με αναμμένους πυρσούς περνούν στην κεφαλή της πορείας, φωνάζοντας: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Προχωρούν στη συμβολική περικύκλωσή της πιασμένοι χέρι - χέρι με αναμμένους τους πυρσούς. Νεολαίοι διαδηλωτές με τις πικέτες τους κρεμασμένες στο λαιμό «ορμούν» στους οπλισμένους ιμπεριαλιστές, τους αφοπλίζουν και απαλλάσσουν τους λαούς από τα δεσμά τους.

Ο Μοχάμεντ Ικνέμπι, εκπρόσωπος παλαιστινιακών μαζικών φορέων στην Ελλάδα, στη σύντομη παρέμβασή του, υπογράμμισε σχετικά: «Με τις οβίδες, τα τανκς και τα αεροπλάνα μετατρέπουν τα σπίτια μας σε ερείπια και τρώνε τις σάρκες των παιδιών μας. Τους λέμε, όμως, με όλη μας τη δύναμη: Η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη και από τη ζωή μας». Αμέσως μετά και ενώ τα συνθήματα πέφτουν βροχή, ισραηλινές, αμερικανικές και ευρωενωσιακές σημαίες ρίχνονται στην πυρά και, ταυτόχρονα, παιδιά από το Λίβανο τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ