Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Βρέθηκε παλαιοντολογικός μεσοπίθηκος

Ενα από τα σημαντικότερα παλαιοντολογικά ευρήματα σε παγκόσμια κλίμακα εντοπίστηκε στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, στη διάρκεια ανασκαφών της ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Ωστόσο, η υποτίμηση των επιστημονικών ανασκαφών φαίνεται από τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την πολιτεία, καθώς η χρηματοδότηση των ανασκαφών γίνεται από τη ΝΑ Χαλκιδικής, ενώ την επιστημονική ομάδα φιλοξενούν ιδιώτες...

Το εύρημα είναι ένας Μεσοπίθηκος Πεντελικός, παρόμοιος με ευρήματα του Πικερμίου, που έζησε στην περιοχή πριν από 5-7 εκατομμύρια χρόνια κι ανήκει στην ίδια με τον άνθρωπο κατηγορία θηλαστικών. Βρέθηκε το κρανίο του, που φέρει κυνόδοντες (ένδειξη ότι ήταν αρσενικό) κι είναι δαγκωμένο από κάποιο σαρκοφάγο ζώο. Επίσης, βρέθηκε ότι η σύνθεση της πανίδας στην περιοχή ήταν πολύ πλούσια, με 20, περίπου, είδη άγριων ζώων και το παλαιοπεριβάλλον δείχνει πως εκεί υπήρχε μία απέραντη σαβάνα, με θερμό κι υγρό κλίμα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ιππάρια (μικρά άλογα), γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις, μαστόδοντες (προϊστορικοί ελέφαντες), σαρκοφάγα - όπως ύαινες, μαχαιρόδοντες, λαγόμορφα, τρωκτικά κ.ά.

Η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, μιλώντας στο «Ρ», σχολιάζει: «Είναι το σημαντικότερο εύρημα, που βρέθηκε από το 1998, σε αυτές τις ανασκαφές. Παρόμοια ευρήματα κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας. Η αξιοποίηση των ευρημάτων πρέπει να γίνει σε ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον τόπο τους. Ελπίζουμε σε μία καλύτερη χρηματοδότηση για τη συνέχεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ